Viktigst i basisgarderoben

Alle maser om den viktige basisgarderoben, men hva skal den inneholde? Det Nyes moteansvarlige Vibeke Stiansen gir råd.

Publisert Oppdatert
Finn en jeans som passer for deg, uavhengig av trendene. Denne er fra JC.
Finn en jeans som passer for deg, uavhengig av trendene. Denne er fra JC. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Hvit, enkel innsvingt skjorte fra La Redoute, 389 kroner.
Hvit, enkel innsvingt skjorte fra La Redoute, 389 kroner. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Dressbukse i silkeaktig grått fra Lindex, 299 kroner.
Dressbukse i silkeaktig grått fra Lindex, 299 kroner. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Den lille sorte fra Mexx, 499 kroner.
Den lille sorte fra Mexx, 499 kroner. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Tøff skinnjakke fra Gatto, 1498 kroner.
Tøff skinnjakke fra Gatto, 1498 kroner. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Enkelt skjørt med lommer fra Josefssons, 239 kroner.
Enkelt skjørt med lommer fra Josefssons, 239 kroner. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio
Rutete blazer fra Moods of Norway, 2399 kroner.
Rutete blazer fra Moods of Norway, 2399 kroner. Foto: Svein-Erik Tøraasen/Blueline Studio

Har du ofte følelsen av at du ikke har noe å ha på deg? Følelsen kan effektivt motvirkes om du skaffer deg en skikkelig bra basisgarderobe med plagg av god kvalitet.

Passer du på at basisgarderoben består av tidløse plagg, kan du enkelt - og billig - supplere med tilbehør som har kortere levetid i motebildet.

- De tidløse plaggene kan du beholde gjennom flere sesonger. Kjøp heller noen nye topper, overdeler, vesker, hatter, luer og skjerf i tillegg. Da kan du variere og leke med detaljene til de ulike antrekkene, sier moteansvarlig Vibeke Stiansen i Det Nye.

Hun har satt sammen en kort liste over de viktigste plaggene du bør ha i basisgarderoben akkurat nå:

Jeans

Har du ikke allerede en jeans, er dette det aller første du bør kjøpe deg. Med en stilig jeans i skapet, er du nemlig kledd for de fleste anledninger.

- Jeans er et glimrende utgangspunkt fordi den kan dresses både opp og ned. Til hverdags er den fin med for eksempel T-skjorte og skinnjakke, men har du for eksempel en silkebluse og matcher den med noen stilige pumps eller høye pensko er du klar for fest, sier Vibeke Stiansen.

Hun forteller at det er fritt fram om man vil velge en vid eller smal modell og om man skal ha høyt eller lavt liv - her er hovedsaken at du føler deg vel.
Hvit skjorte

Et annet plagg du bare må ha er en hvit skjorte. Også her er det opp til deg hvilken fasong du ønsker, men en stor herreinspirert skjorte kan være stilig.

- Med et fint belte i livet blir det nesten som å ha på seg en kjole, og over en dressbukse får man da en fin, maskulin tvist, sier Stiansen.
Dressbukse

Det maskuline preget finner man også i dressbuksa, som er en av sesongens viktigste trender.

- Den kan gjerne ha høyt liv og bør være fotsid og vid. Tweedstoff er fint, og er du litt lei av svarte bukser, kan du kanskje satse på en grå en for nå er det mye grått i butikkene, sier hun. Hun anbefaler å kombinere det maskuline og feminine litt ved å for eksempel bruke en silkebluse til dressbuksa eller hente frem litt ekstra feminint tilbehør.

- Rød neglelakk og røde lepper er stilig, og har du langt hår er det fint med myke bølger i håret til et maskulint antrekk, fortsetter Stiansen. Den lille sorte

Så var det den lille sorte - den kommer man ikke bort fra. En slik en bør alle jenter med respekt for seg selv ha. Lengden på den lille sorte bør ifølge Stiansen være omtrent til kneet.

- En sort kjole er også et godt utgangspunkt. Man kan få et klassisk pent antrekk med perleøredobber til, men man kan også rocke det opp for eksempel med røde støvletter og hansker. Et bredt lakkbelte i midjen kan også bli stilig. Hvis man tør å leke litt med farger eller kombinasjonen av sort og hvitt, blir dette enkle utgangspunktet veldig spennende, sier Stiansen.
Skinnjakke

Videre anbefaler hun å kjøpe en skinnjakke, som også gjerne kan brukes sammen med den lille sorte kjolen hvis du skal på fest. Til hverdags blir den tøff med en singlet eller høyhalset lamullsgenser inni når kulda kommer for alvor.

Også når det gjelder skinn er det lov med farger, men det er nok sort som er mest in.
Skjørt

Før vinteren setter skikkelig in bør du også handle inn et smalt pencil skjørt. Skjørtet kan brukes med dressjakke, eller med en kul T-skjorte hvis du ikke ønsker en så damete look.
Dressjakke

Til sist bør du skaffe deg en blazer. Den kan du bruke sammen med skjørtet, men også med andre plagg i basisgarderoben.

- Dressjakken er også flott over en skjorte til jeans. Jakken behøver ikke nødvendigvis være sort - sats gjerne på en rutete i stedet. Med et stort skjerf ender du ikke da opp med den typisk klassiske stilen, men blir litt mer rocka, sier Stiansen, som mener du vil ha en fin basisgarderobe dersom du følger hennes råd.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning