Ung, fri og singel?

Singellivet kan virke skremmende når man har vært i et forhold i lengre tid. Det finnes imidlertid også klare fordeler ved å være alene.

Publisert Oppdatert
Tviholder du på den dårlige typen fordi du ser for deg en trist singeltilværelse alene i sofaen? I såfall er det på tide å ta en nærmere titt på fordeler og ulemper. (Foto: iStockphoto)
Tviholder du på den dårlige typen fordi du ser for deg en trist singeltilværelse alene i sofaen? I såfall er det på tide å ta en nærmere titt på fordeler og ulemper. (Foto: iStockphoto) Foto: iStockphoto

Statistikkene viser at stadig flere velger å leve alene så det er ikke lenger noen selvfølge at du har mann, hus, stasjonsvogn, hund og 1,8 barn innen du fyller 30.

Det finnes med andre ord ingen god grunn til å tviholde på en kjæreste som du egentlig ikke kan se for deg noen framtid sammen med.

Sannsynligheten for at du finner noen du passer bedre sammen med er stor, og inntil du gjør det kan du nyte at du kun har deg selv å ta hensyn til.

Ta hensyn

For visst er det fordeler ved å leve livet alene, selv om savnet etter en å dele hverdagen med selvsagt kan dukke opp fra tid til annen. Og når ensomheten kommer snikende, kan det kanskje føles bedre å beholde den håpløse kjæresten.

For det kan jo hende at han blir mindre håpløs med tiden, eller?

- Det er nok noe dypt inni oss som sier at vi skal være to, og det er trolig noe av grunnen til at mange er redde for å bli singel, sier Pål Børresen, som jobber som kursleder ved samlivskursene til Dialogpartner AS.

Forsiktig med prompingen

Han tror det kan være lurt å rydde opp i små irritasjonsmomenter allerede tidlig i forholdet, og mener det er viktig å vise at man setter pris på hverandre. Dersom man tar hverandre for gitt, og ikke bryr seg om hvordan man oppfører seg ovenfor partneren, kan enden være nær.

Det skal ikke være noen selvfølge at det er greit å slippe en fis sammen med kjæresten.

- Man tenker kanskje at man kan gjøre alt sammen med den man elsker og at denne friheten er en del av tryggheten i et forhold, men det er lov å vise at man har god folkeskikk, sier Børresen.

Du er sjefen

- Har man prøvd alt og ser at det ikke nytter, må man rett og slett tenke gjennom hvorvidt man tror man har en framtid sammen eller ikke. Forsøker man å bedre situasjonen, men ikke ser noen framskritt får man selv finne ut hvor lenge man er interessert i å holde ut. De fleste tenker nok ganske raskt at nok er nok, men etter min mening er det dumt å ikke blande inn en tredjepart før man gir opp. Det kan være god hjelp i det, sier han.

Og selv om det at mange velger å forbli singel kanskje kan være en fattig trøst, er det jo en indikasjon på at det faktisk ikke er så ille.

Du slipper for eksempel å kjempe om fjernkontrollen på kvelden, og kan med god samvittighet sette deg ned å se på en god gammel romantisk komedie for ørtende gang.

Du trenger ikke å stå til rette for noen dersom du ikke kommer hjem før neste morgen etter en kveld med jentene, og du bestemmer selv hva du skal bruke den etterlengtede ferieuken til.

Jula kan du feire som du har gjort siden du var bitte liten, for det er ingen svigermor som forventer å se deg i høytiden.

Her er enda flere fordeler ved å være singel:

- Mindre klær å vaske

- Du bestemmer selv hva du vil spise

- Du kan kommer hjem når du vil - uten å ta hensyn til noen

- Du kan når som helst få oppleve en herlig forelskelse

- Du kan male veggene i akkurat hvilken farge du vil

- Du er den eneste som roter

- Du slipper å høre på typens håpløse musikk

- Du slipper å irritere deg over tannkremtuber, doringer og møkkete sokker i hver en krok.

... og her er ulempene:

- Ingen armkrok å krype inn i

- Ingen som kan mekke på bilen for deg

- Ingen å prate med midt på natta - med mindre du har en god venninne som lar seg vekke

- Du må selv fungere som vaktmester i huset

- Du har ingen å le med og av

- Du er muligens på febrilsk leting etter den rette

- Du har ingen som kan klø deg på ryggen når det klør

- Du får alltid spørsmål om hvordan det går med kjærlighetslivet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning