Som far, så kjæreste

Er faren din en modell for hvordan du ønsker at kjæresten din skal være? Ubevisst går vi alle rundt og leter noe som er velkjent og trygt.

Publisert Oppdatert
Foto: WireImage/All Over

Det er nok ikke så mange av oss som vil innrømme det, men for en del er det nok tilfellet at den mannen vi til slutt velger oss har flere likhetstrekk med pappa enn først antatt.

Og om de ikke er like av utseende, behøver du ikke avfeie teorien av den grunn. Det finnes mange andre måter å likne på hverandre, og grunnen til at vi velger som vi gjør er egentlig ganske logisk.

Modell for virkeligheten

- Vår modell for hvordan virkeligheten er, skapes i barndommen og ungdomstiden. Vi får inntrykkene gjennom mange ulike kanaler, men for de fleste av oss har foreldrene mye å si. Vi har sett hvordan de handler, og det er dette som oppfattes som nærmest virkeligheten for oss, sier psykolog Hans-Petter Karstad.

Med andre ord går vi ubevisst rundt og leter etter det som er trygt og gjenkjennelig for oss, og på den måten ender vi ofte opp med en livsledsager som ikke er så veldig ulik opphavet vårt.

Frykt for å bli såret

Nettopp dette er også grunnen til at døtre av voldsmenn eller alkoholikere ofte finner en mann med samme adferdsmønster som sin far. Dette kan for dem som ikke er i samme situasjon virke veldig ulogisk, men for dem det gjelder er det tross alt volden og alkoholproblemene som er velkjent. Men selvsagt ikke trygt.

- Likevel føles det som en trygghet i utryggheten å velge noen som er lik faren. Man kjenner mønsteret og vet hva som kommer til å skje, ergo blir man ikke skuffet så mange ganger. Da føles det mer trist å finne enn som ikke er slik som faren og likevel bli skuffet når man tror alt skal bli bra. Det er nok gjerne frykten for å bli såret som gjør at man da velger som man gjør, sier Karstad.

Lik svigermor?

Så hvis du kikker litt nøyere på kjæresten din, er det ganske sannsynlig at du finner elementer av pappas adferdsmønster, utseende eller interesser igjen i ham. Kanskje er de begge av den ironiske, følsomme, kontrollerende, livsglade eller sporty typen.

Alt etter hvilke trekk de har felles kan det altså være duket for et skikkelig godt svigerfar-svigersønn forhold, men det kan selvsagt også bli noen reale krangler hvis de begge er like sta.

Like moro kan det forresten være å sette seg ned å lete etter likhetstrekk mellom seg selv og hans mor, så finner du kanskje også ut hva det er han anser som trygt og velkjent ved deg. Kanskje er ikke du så ulik svigermor likevel?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning