Slitesterke cellulitter

Det er bare å innse det først som sist: Cellulitter er en naturlig del av kroppen din.

Cellulitter er vanskelig å bli kvitt.
Cellulitter er vanskelig å bli kvitt. Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Selv om rundt 85 prosent av alle kvinner har cellulitter, og ingen blir kvitt dem, bruker vi store summer på såkalte "cellulittkurer". Hvorfor gir vi ikke bare opp den umulige kampen?

Opphoping av fett

Kort forklart er cellulitter fettopphopninger i underhudsfettvevet vårt. Når økt fettinnhold presser huden utover, med unntak av huden bak bindevevsfibrene som presses innover, oppstår klumper i hudoverflaten.

Cellulitter er hovedsakelig et kvinnelig fenomen, forklarer hudlege ved Hudklinikken, Jon Langeland.

- Den viktigste årsaken er nok at kvinner har mer underhudsfett som bidrar til denne "bulingen". Hormonelle faktorer har også betydning, uttaler han.

Ikke la deg lure

I dagens utseendefokuserte samfunn er det mange som skor seg på vårt ønske om å se "perfekte" ut. Misfornøye med cellulitter er en viktig del av den pengesterke slankebransjen, og det finnes tusenvis av såkalte vidunderkurer som lover bot og bedring.

Men både hudleger og spesialister stiller seg negative til cellulittkurene.

- Felles for alle cellulittbehandlinger er nok dessverre at de har svært liten effekt, påpeker doktor Langeland. Som mener at det eneste som kan gi litt effekt er vektreduksjon og regelmessig trening.

For til tross for spesialmassasje, piller, urter, votter og oppstrammende kremer, er cellulittene dine kommet for å bli. Dersom du fortsatt nekter å tro det så ta en titt på nettsidene til Rikshospitalet. Der kan du lese at "Alle slags algeekstrakter, massasjevotter og 'you name it', er bløff og bortkastede penger".

Unaturlig skjønnhet

Fra naturens side har kvinner et tykkere fettlag enn menn fordi de skal kunne bære frem barn. Voksne kvinners hofter, lår og mage er "programmert" til å legge på seg, for å sikre nok fett i tider med lite mat.

Cellulitter er derfor en naturlig del av en kvinnes kropp, selv om dagens skjønnhetsideal mener vi skal være unaturlig tynne, med silkeglatt hud.

- Vi stakkars mennesker strever med å være vellykkede den korte tiden vi har til disposisjon. Det er ikke lett å kjempe mot det som er 'normalt', hva nå dette kan bety i våre dager, skriver Rikshospitalet.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning