Skal kartlegge sminkesyke

Mattilsynet vil pålegge leger å rapportere sykdom som følge av kosmetikk og kroppspleieprodukter.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Mattilsynets krav om rapportering av bivirkningene kommer etter at Folkehelseinstituttet nylig offentliggjorde en rapport som viser at bivirkninger fra skjønnhetsprodukter utgjør et "ikke ubetydelig helseproblem".

Allergier og eksemer
- Det er såpass mange som rammes og såpass mange alvorlige bivirkninger at det kan føre til forringet livskvalitet, sykemeldinger eller kanskje også sykehusopphold, sier avdelingsdirektør Martinus Løvik ved Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

En del av bivirkningene det er snakk om, går ofte over uten at man behøver å gå til lege. Det kan for eksempel dreie seg om allergi, eksem, utslett eller andre irritasjoner. Noen har også opplevd håravfall, blemmer eller sår.

Regner med økning
Allerede neste år kan et register over bivirkninger fra skjønnhetsproduktene være på plass. Mattilsynet tror denne rapporteringsplikten for legene vil føre til at man får mer kjennskap til kosmetikkbivirkninger som gjør folk syke.

- Årlig får vi inn mellom 20 og 25 meldinger. Men vi regner med at dette vil øke når legene plikter å rapportere, sier seniorrådgiver Hans Jørgen Talberg i Mattilsynet til Aftenposten.

Statens insitutt for forbruksforskning har tidligere foretatt en spørreundersøkelse om emnet. Den viste at 12 prosent av alle nordmenn har hatt alvorlige bivirkninger som følge av kosmetikkprodukter. Den nye rapporten fra folkehelseinstituttet viser at mellom 4500 og 45 000 nordmenn får bivirkninger som er så alvorlige at de må oppsøke lege.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning