Rynkete og sexy

Klesdesigneren Karoline Kjeldtoft bryter tvert med nåtidens skjønnhetsidealer når hun designer sexy kjoler til 80 år gamle modeller.

Foto: Karoline Kjeldtoft
Publisert Oppdatert

Hvor ofte ser du rynkete kvinnekropper med hengepupper, lutede skuldre, misfarging og slappe rumper på catwalken eller i motemagasiner?

Du har sjansen i kveld, når den mye omtalte utstillingen 86 / 77 / 96 kan oppleves ved Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo.

Hva er vakkert?

Den danske designeren Karoline Kjeldtoft hadde jobbet i motebransjen i to år da hun fikk nok av det overfladiske skjønnhetsidealet. Hun sluttet i jobben sin og bestemte seg for å designe "den lille sorte" til 80 år gamle kvinner i stedet.

- I en tid med plastisk kirurgi, tynne modeller og spiseforstyrrelser har jeg ønsket å tematisere vår tids skjønnhetsideal, sier hun.

Coco Chanels "lille sorte" har framstått som ikonet for det 20. århundrets sofistikerte, selvsikre og kroppsbevisste kvinne. Ved å designe kjolen til eldre kvinner setter Karoline søkelyset på et av vår tids største tabuer; eldre kvinners seksualitet og skjønnhet.

Også for unge

Unge kvinner bruker ofte tusenvis av kroner på rynkekremer, operasjoner og klær som er ment å holde aldringstegnene på avstand. Nettopp derfor er denne utstillingen også aktuell for unge, påpeker designeren. Selv frykter hun alderdommen mindre etter å ha jobbet med prosjektet.

Hun legger også vekt på at kjolene ikke er ment å være mote, og at hun ikke designer selskapsklær til eldre.

- Dette er en kommentar på motebransjen og på skjønnhetsidealet, sier hun.

Jakten på rynkene

Da Karoline gjorde research til prosjektet i Danmark var hun forbauset over hvor vanskelig det var å finne bilder av eldre kvinnekropper uten klær. Til slutt måtte hun ta bilder til prosjektet på egen hånd.

Bildene av den nakne kvinnekroppen brukte hun til å kartlegge de mest "rynkete" delene på kvinnekroppen. Deretter designet hun ti ulike versjoner av Coco Chanels "lille sorte" som fremhevet nettopp disse kroppsdelene.

- Det var ikke enkelt å finne eldre damer som ville være med på prosjektet. Gamle damer er vant til å skjule seg, ikke vise seg frem, forteller hun.

- Jeg gjorde avtaler med eldregym-sentre om å få komme der å fortelle om prosjektet mitt. Til slutt var det noen tøffe damer som sa ja. I ettertid er de alle glade for at de har vært med på noe de synes er viktig, forteller designeren.

Dersom du vil oppleve de sorte kjolene, har du sjansen i kveld klokken 18.00, 18.30 eller 19.00 ved Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo.

Arrangement er i regi av Norsk Form.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning