Menn mest skravlete

En ny stor undersøkelse gravlegger myten om at kvinner er mer skravlete enn menn.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

To forskere ved University of California Santa Cruz har systematisk gått gjennom 63 publiserte studier som tar for seg hvor mye menn og kvinner snakker. Konklusjonen er stikk i strid med myten om at det er kvinner som skravler mest, skriver forskning.no.

Snakker mest med barna

Forskerne Campbell Leaper og Melanie Ayres fant i undersøkelsen sin ut at generelt snakker menn litt mer enn kvinner, spesielt når det dreier seg om kommunikasjon med ektefelle eller med fremmede.

Forskjellen er riktig nok ubetydelig liten, men beviser i det minste at det IKKE er slik at kvinner er skravlebøtter mens menn holder snavla.

- Disse funnene tilbakeviser forenklede stereotyper om kjønnsforskjeller innen språkbruk, sier forskerne i en pressemelding.
Menn vil påvirke

Undersøkelsen viser også at forskjellen mellom kjønnene var veldig liten i kommunikasjonen mellom nære venner eller familie.

Samtidig er det ifølge forskning.no slik at kvinner snakker mer enn menn med barna sine og med studievenninner.

Forskerne fant også forskjeller i hvordan menn og kvinner bruker språket. Måten menn snakker på, er oftere i hensikten å påvirke lytteren, mens kvinner søker å skape en tilknytning mellom seg selv og den som lytter.

PS! Det er nok ikke alle forskere som er enige i resultatene fra samleundersøkelsen til de amerikanske forskerne. Psykologen Luan Briezndine har for eksempel kommet frem til at kvinner bruker tre ganger så mye ord som menn. Les mer om hennes undersøkelse her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning