Lukt av såpe og nyvasket tøy

Å velge den rette duften blir vanskeligere og vanskeligere, ettersom markedet eksploderer i parfymemerker. Skal du dufte av friske blomster, eksotisk krydder eller søt frukt?

Den nye favoritten til Jessica Simpson (t.v.) og Cameron Diaz er Clean Warm Cotton, kr 595. (Foto: WireImage/Clean)
Den nye favoritten til Jessica Simpson (t.v.) og Cameron Diaz er Clean Warm Cotton, kr 595. (Foto: WireImage/Clean)
Publisert Oppdatert

En ting er sikkert, i Hollywood er det friskt og naturlig som gjelder.

Overraskende nok er det "ikke-parfymer" som er det store for øyeblikket, for selv om bestselgere som Chanel No 5, YSL Opium og Calvin Klein Obsession fremdeles er populære, er de renere duftene mest ettertraktet.

Clean, lukten av såpe

I 2003 lanserte amerikaneren Randi Shinder Clean med duften av ren såpe. Dette ble raskt en hit blant mange av Hollywoods vakre stjerner. Jennifer Aniston, Cameron Diaz, Brittany Murphy, Alicia Silverstone og Jessica Simpson er blant tilhengerne.

Hovedingrediensene er den asiatiske tresorten litsea cubeba, appelsin, lime, grapefrukt, liljer, geranium og musk. Den rene duften fås i flere varianter, og siste nytt er Clean Warm Cotton, duften av nyvasket tøy rett ut av tørketrommelen.

Liker du Clean, liker du nok også Clinique Happy, Estèe Lauder White Linen, The Body Shop Oceanus og Dolce & Gabbana Light Blue.

Hva er forskjellen på EdP og EdT?

Parfume, også kalt parfymeekstrakt, kan inneholde mellom 15-40 prosent parfymekonsentrat og er dermed den reneste formen for parfyme og også den dyreste.

Eau de Parfum, EdP, inneholder 7-15 prosent parfymekonsentrat. Dette er den mest populære og vanligste formen for parfyme.

Eau de Toilette, EdT, har rundt 1-6 prosent parfymekonsentrat og er en lett og mindre holdbar duft. Denne kombinasjonen var originalt ment som en frisk kroppsspray som hjalp folk å våkne opp om morgenen.

Hvor skal parfyme påføres?

Tradisjonelt har pulspunkter som bak ørene eller på halsen vært mest populært. Andre har ment at parfyme skal påføres i håret.

Ettersom duften stiger, mener noen at ankler, knær og mage er det beste utgangspunkter for duften. Med sterke dufter holder det å spraye ut i luften og gå igjennom "skyen". Dette kan gjøres flere ganger for å "bygge opp" duften.

Oppbevaring

Oppbevar parfymene dine et mørkt og kjølig sted. Noe av det verste du kan utsette parfyme for er direkte sollys. Kjøleskapstemperatur er heller ikke ideelt.

Duften kan svekkes av lys, varme eller kulde, så et skap på soverommet kan ofte være best egnet ettersom dampen og varmen på badet også kan forstyrre balansen i parfymen.

Visste du at ...

... De fleste av dagens dufter produseres som en hel serie produkter som dusjsåpe, fuktighetskrem og bodyspray, slik at du kan "kle" deg i duften.

... De fleste parfymene blir kreert i tre lag, toppnote, hjertenote og bunnote.

... Tidligere var det ingen forskjell på dufter for kvinner og menn.

... Marilyn Monroe ble en ulønnet talskvinne for Chanel No 5, da hun lanserte at det var det eneste hun hadde på seg i sengen.

... En parfymemaker blir ofte kalt "The nose" eller "Nesen" på norsk.

... Chanel No 5 består av over 145 forskjellige ingredienser. Noen av dagens parfymer inneholder opptil tusen elementer.

... Verdens dyreste parfyme er Imperial Majesty fra Clive Christian. Den koster over en million kroner og fås i en Baccarat-krystallflakong med en diamant på fem karat som dekor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning