Hold leppene hele

Tørre lepper kan være skikkelig ubehagelig. Selv det å smile gjør vondt når leppene sprekker. For ikke å snakke om å kysse.

Sørg for at leppene dine holder seg hele og fuktige - ikke bare gjør det mindre vondt enn sprukne lepper - det funker bedre når du skal kline også! (Foto: iStockphoto)
Sørg for at leppene dine holder seg hele og fuktige - ikke bare gjør det mindre vondt enn sprukne lepper - det funker bedre når du skal kline også! (Foto: iStockphoto) Foto: fritz langmann
Publisert Oppdatert

Til tross for at leppene dekker en ganske liten del av kroppen vår, kan tørre og sprukne lepper ødelegge ganske mye for den daglige aktiviteten vår.

Uansett hva årsaken er, vil du sikkert bli kvitt problemet, og her er noen tips fra www.mayoclinic.com når det føles som leppene går i oppløsning.

Flere årsaker

De såre leppene kan komme av flere grunner. Vær, vind, kulde og sol kan ofte være årsaken, men allergi kan også være en grunn.

Med tett nese blir du kanskje nødt til å puste mye gjennom munnen, og dette kan være med på å tørke ut leppene. Det at leppene kommer i kontakt med produkter du ikke tåler og hyppig slikking av leppene er andre årsaker.

Faktor på leppene

Det mest vanlige er vel å gå til anskaffelse av en leppepomade, og dette kan være til god hjelp.

Ellers vil en leppesalve som inneholder olje også være et godt kjøp. For å forebygge plagene kan du ta på leppepomade, leppestift eller leppekrem før du går ut i kulde eller tørt vær.

Påfør flere lag mens du er ute også for å holde på effekten. Nå når våren er kommet, kan du dessuten med fordel velge en leppepomade med solfaktor eller solblokk.

Ikke slikk deg

Et annet råd er å forsøke å slikke så lite på leppene som mulig. Gjør du det vil nemlig leppene blir enda tørrere enn før du slikket dem. Av den grunn kan det være lurt å velge en leppepomade uten smak, for den gode smaken kan kanskje friste deg til å slikke litt ekstra.

Det å være dehydrert påvirker også leppene så du bør alltid sørge for å få i deg nok væske.

Forsøker du å leve etter disse reglene, vil leppene kanskje føles bedre, men er plagene vedvarende kan det være på sin plass med et besøk hos hudlegen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning