Hjelp mot pigment-flekker

Mørke pigmentflekker i huden kan være irriterende – særlig hvis flekkene er i ansiktet. Ønsker du å få bukt med de mørke flekkene er høy solfaktor første bud.

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Glatt, gyllen og vakker hud er noe de fleste av oss drømmer om, men dessverre er ikke verden så rettferdig at vi alle er velsignet med dette.

Det er håp!

Irritasjonsmomentene kan selvsagt være utallige, og det er nok ofte slik at det er du selv som legger best merke til at huden ikke er perfekt. Dette gjelder også mørke pigmentflekker - og det gjelder faktisk selv om flekkene er i ansiktet.

En fattig trøst kanskje, hvis du sliter med problemet, men da kan vi i det minste glede deg med at det heldigvis er det mulig å bremse frembruddet av nye flekker.

Bruk solfaktor

- Grunnene til at man får brune pigmentflekker kan være mange. Det kan skyldes medisinbruk, men det kan også komme som følger av hormonelle forandringer for eksempel i forbindelse med bruk av p-piller eller hormonspiral. Selv er jeg blitt plaget av dette etter graviditet, sier hudterapeut Ane Solheim ved Velværesenteret i Sørumsand.

Hun forteller at disse mørke områdene er spesielt utsatt for sol, og at pigmentene i huden på de mørke stedene er overaktive slik at du blir mye raskere brun der enn på resten av kroppen.

- Det betyr at bare det å gå et par minutter til toget er nok til at man blir brun der man har pigmentforandringer. På resten av kroppen tar det flere timer, sier Solheim.

Derfor er høy solfaktor eller sunblokk på flekkene det aller enkleste rådet du kan ta med deg. Syns du imidlertid at flekkene du alt har er veldig plagsomme, finnes det heldigvis hudpleieprodukter som bleker pigmentflekkene.

- Noe jeg ikke anbefaler er å smøre på selvbruningskrem i resten av ansiktet for å få en jevnere farge. Dette har jeg forsøkt selv uten at resultatet ble særlig vellykket, sier Solheim.

Dyre kremer

Det er også mulig å behandle pigmentflekkene med laser.

- På mine flekker har ikke det hatt stor effekt, men det lar seg gjøre. Det finnes for øvrig kremer som er med på å bleke huden på flekkene som det kan være verd å prøve, sier Solheim.

Hun forteller at det er snakk om ganske dyre kremer, men for de fleste er det ikke snakk om store partier så det skal ikke så mye krem til for å få effekt.

- En slik krem må man nok ut med mellom 600 og 900 kroner for, men det hjelper i alle fall, sier hun.

Solheim forteller at det kan være lurt å bruke kremen om natta under en nattkrem, fordi dette er den eneste tiden på døgnet man kan være helt sikker på at man ikke utsetter huden for solas stråler.

- Slike flekker er nok noe vi først og fremst legger merke til selv, men det er plagsomt likevel. Har man mørke pigmentflekker på overleppa slik som jeg har, ser det ut som man har bart og det er ikke noe moro, avslutter Solheim.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning