Feminine barteproblemer

Svært mange kvinner er plaget med sjenerende hårvekst under nesa. Hvordan kan vi bli kvitt barten, og hvorfor er det ingen som snakker om det?

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

- Vi har besøk av kvinner som vil fjerne hår på overleppen hver dag. Men det er fortsatt et ømtålig tema, sier sykepleier Sissel Finvold ved Oslo kosmetiske lasersenter til Makeup & Hår.

Hun er ekspert på fjerning av uønsket hårvekst.

- Alle kan snakke med venninner om hårete legger. Vi diskuterer til og med frisering av kjønnshår. Men hår i ansiktet er det få som snakker om, sier Finvold.

Attraktivt

Over halvparten av kvinnene Sissel behandler, er kvinner med innvandrerbakgrunn.

- De påvirkes av skjønnhetsidealene i den vestlige verden, mener hun.

I noen søreuropeiske land er det fortsatt regnet som sexy med hårete legger og hår under armene. Der er heller ikke litt hår på overleppen så farlig. Under Qajar-dynastiet i Iran (1794-1925) ble kvinner med bart ansett som så attraktive at de som ikke hadde det, påførte maskara på overleppen.
Skjeggete gamliser

Men kvinner som fjerner barten har også sin historie. Cleopatra barberte bort hårene sine under nesa, det samme gjorde dronning Elizabeth I.

En nordisk kvinne er ikke fullt behåret før i 25-årsalderen. Men også senere i livet kan det dukke opp nye hår. Hormonforandringer påvirker hårveksten. Det er derfor en del kvinner får skjegg på sine eldre dager.

- Når kulturen og moten krever glatt hud der det vokser hår, får noen problemer med sin kvinnelighet og kjønnsidentitet, påpeker professor dr. med. Ole Fyrand. 6 veier til hårfri overleppe:

Voksing vil si at hårene fjernes med roten slik at det tar lengre tid før hårene vokser ut igjen. Men du må ha ganske lange hår for at denne metoden skal være effektiv. Voksing kan du gjøre hjemme eller i salong. Huden kan lett bli rød og irritert rett etter behandlingen.

Napping med pinsett kan være tidkrevende. Du får som regel med hårroten, men resultatet blir det samme som med voksing - noen hårfrie uker. Et raskere alternativ er epileringsmaskin.

Elektrolyse er den permanente hårfjerningsmetoden som har eksistert lengst. Én og én hårsekk brennes opp av en liten nål. Metoden er tidkrevende og kan være smertefull.

Laserbehandling innebærer at håret utsettes for lys med en bestemt bølgelengde, som tas opp av hårets pigment og skader hårsekken. Metoden er raskere enn elektrolyse fordi den fjerner flere hår på en gang. Ulempen er at behandlingen bare virker på mørke hår.

Hårfjerningskremer fjerner raskt hårene på overflaten. De vokser imidlertid fort ut igjen. Akkurat som ved barbering.

Bleking fjerner ikke hårene, men gjør dem mindre synlige på kvinner med lys hud.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning