Dans deg gjennom treningsøkta

Syns du tiden snegler seg frem når du svetter over manualvekter og ergometersykkelen på treningssenteret? Hva med å variere litt med noen timer dans innimellom?

Publisert Oppdatert
Foto: iStockphoto

Dans er god trim - i alle fall når du begynner å få kontroll på armer og bein. De første timene får du kanskje ikke det helt store utbyttet av dansetimen, men du skal uansett vite at alt er bedre enn å slange seg på sofaen foran TV-skjermen.

- Dans dreier seg ikke bare om det å forbrenne kalorier. Det blir kanskje ikke en like intensiv treningsøkt som en joggetur, men det er både gøy og sosialt, samtidig som du trener musklene. For par er det dessuten en genial måte å være sammen på en leken måte, sier treningsekspert Kari Jaquesson ved Trim Tram.

Men dans er så mangt og det finnes selvfølgelig danser som kan gi deg en virkelig intensiv treningsøkt også. Det gjelder bare å orientere seg litt i jungelen av tilbud. Kari Jaquesson kommenterer her hvor stor effekt du kan regne med å få av følgende åtte danseformer:

Steppdans: - Her har man ikke de helt store bevegelsene i starten, så effekten blir kanskje ikke så stor med en gang. Til å begynne med får man ikke gjort stort mer enn å bøye ankelen, men etter hvert som du blir bedre blir treningen også bedre. Har en venninne som har begynt med det og hun er så svett at hun ser nydusjet ut etterpå!

Afrikansk dans:- Dette er bra trening! Armer og bein går alle veier, og det er høyt tempo. Dansen er ikke så teknisk, men man spretter mye opp og ned og får godt utbytte av dansetimen allerede mens man er nybegynner.

Argentinsk tango: - Selv har jeg bare danset tango en gang, og på begynnerstadiet er det ikke så veldig slitsomt. Intensiteten tar seg imidlertid opp etter hvert som du har holdt på en stund, og bare det å stå oppreist er bedre enn å sitte i sofaen og se på TV. En time med tango når du er nybegynner blir vel omtrent som å gå i moderat tempo.

Break dance: - Her er intensiteten høyere igjen. Man er mye i bevegelse og bruker de store muskelgruppene mye. Akkurat som i afrikansk dans hopper man mye opp og ned og får effektiv trening.

Samtidsdans/moderne dans:- Jo mer armer og bein man bruker, jo bedre trening er det. Hvis bevegelsene går mye opp og ned, er dette veldig god trim.

Magedans: - Dette er en veldig teknisk dans, og når det gjelder forbrenning er ikke effekten så stor til å begynne med i alle fall. Magedans er imidlertid utrolig effektiv trening for holdningen og kjernemuskulaturen.

Quickstep:- Her er det høyt tempo og mye mer bevegelse enn i for eksempel vals. Selv har jeg aldri prøvd å danse quickstep, så jeg vet ikke hvor fort man blir god til å danse denne dansen.

Konklusjonen må derfor være at uansett hvilken dans du vil satse på, er det vel verd å investere litt svette og slit i noen dansetimer. Etter hvert skal du se at musklene popper frem, og mens du venter på det får du sannsynligvis uansett en god porsjon glede og latter på kjøpet.

I Det Nye nummer 2, som er i salg fra og med førstkommende mandag, kan du se hvordan det gikk da Det Nye-redaksjonen testet åtte forskjellige danser!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning