Voksen og vakker

Hårtips for deg over 40

Det er en myte at håret må klippes hver sjette uke. Men det er riktig at håret endrer seg med alderen.

HÅRTIPS: Stine Monsen gir oss sine beste hårtips.
HÅRTIPS: Stine Monsen gir oss sine beste hårtips. Foto: FOTO: Privat og produsentene
Publisert Oppdatert
STINE MONSEN: Stine Monsen (37) er utdannet frisør, har jobbet 15 år i yrket og drevet salongen Theresesgate 35 i Oslo i seks år. Jobber i tillegg med hårstyling for magasiner og motevisninger.
STINE MONSEN: Stine Monsen (37) er utdannet frisør, har jobbet 15 år i yrket og drevet salongen Theresesgate 35 i Oslo i seks år. Jobber i tillegg med hårstyling for magasiner og motevisninger. Foto: FOTO: Privat

Typiske tabber

  • Kompakte farger og harde klipper.
  • Å insistere på å følge med på trender.
  • Hjemmefarging. Det gir ­sjelden et godt resultat, for hårfarging krever kunnskap.
  • Helfarging av håret. Etter­veksten blir mer transparent, og tuppene får lett en syntetisk farge.

Beste tips

Ikke strev mot noe som har vært. Gå for transparente farger og letthet i klipp og styling. Har du tynt, grått hår, bør du prøve en nøytral frisyre. Bruk gode produkter og la frisøren ta seg av fargingen.

Hvordan endrer håret seg med alderen?

- Når vi blir eldre får de fleste finere, tynnere og færre hårstrå i forhold til hårkvaliteten vi hadde som unge voksne. De som i utgangspunktet har grovt hår får enda grovere og stivere hårstrå etter hvert som det grånes. Det blir også tørrere og mer porøst enn tidligere.

Behovene endrer seg

Hva krever håret av pleie nå?

- De som går mot en grovere og stivere hårtype trenger pleiestoffer som gir fuktighet og gjør det mykere. For de med finere og tynnere hår, er det viktig med stylingprodukter som gir volum, fylde og bedre hold til frisyren. Mange velger en litt kortere frisyre, og da er riktige stylingprodukter alfa og omega.

En myte at håret må klippes hver sjette uke

Hvor ofte bør håret klippes og farges?

- Fra hver fjerde uke til et par ganger i året. Det er en myte at håret må klippes hver sjette uke. Kvaliteten på håret og hvordan du behandler det avgjør hvor ofte det må klippes og farges. Men med alderen øker behovet for vedlikehold for å se velstelt ut. Særlig klipp, hvis du har en frisyre som krever det, og farging av ettervekst.

Unngå å bli «kjerring»

Hva slags frisyre bør vi velge?

- Frisyren skal passe din personlighet og smak. Velg en frisyre som virker forskjønnende og ser frisk og flott ut fremfor å følge trender. Klippen bør være lett og ikke for hard. Stylingen må også bevare bevegelsen og mykheten i håret. Det motsatte, tett og kompakt, blir «kjerring».

Med alderen kan vi få bredere og grovere trekk. En klipp med maskulin form gjør deg mindre feminin, så en myk klipp er mye mer kledelig. Voksne jenter kan ha langt hår hvis det er velstelt - tuppene må klippes og etterveksten farges. Det er mange måter å sette det opp på for et mykt uttrykk.

Velg lette nedtonede farger

Hva skal vi ta hensyn til ved farging?

- Når vi blir eldre, mister vi pigment i huden og i øynene. Derfor velger jeg transparente, lette og nedtonede farger fremfor de ekstreme. Det holder å farge etterveksten for å dekke grå hår. Da bevares også de naturlige stripene i håret.

Grått hår kan også se veldig fresht ut. Det krever en lett, men tydelig klipp. Blonde striper i det grå, gir et lettere uttrykk. Gulskjær kan korrigeres med rensesjampo eller lillapigmentert sjampo, med måte.

HÅRTIPS: Stine trekker frem Helen Mirren, Cate Blanchett og Robin Wright som gode forbilder. Hårolje som kan brukes som kur mot tørt hår. Smooth Kendi Oil fra Bamboo, kr 349.Gjenoppbyggende krem som skal styrke håret med blant annet proteiner. Caviar Repair X Protein Cream fra Alterna, kr 399.Hårkur som skal gi tynt og fint hår ekstra volum. Muroto Volum Pure Lightness Treatment fra Shu Uemura, kr 520.
HÅRTIPS: Stine trekker frem Helen Mirren, Cate Blanchett og Robin Wright som gode forbilder. Hårolje som kan brukes som kur mot tørt hår. Smooth Kendi Oil fra Bamboo, kr 349.Gjenoppbyggende krem som skal styrke håret med blant annet proteiner. Caviar Repair X Protein Cream fra Alterna, kr 399.Hårkur som skal gi tynt og fint hår ekstra volum. Muroto Volum Pure Lightness Treatment fra Shu Uemura, kr 520. Foto: FOTO: Produsenten, Bulls, Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning