Sminke og klær - finn dine farger

Slik finner du undertonen din

Er du varm eller kald, eller kanskje nøytral? Er du varm eller kald? Hudtonen din avgjør hvilke farger du kler.

HVILKEN UNDERTONE ER DU? Det er ikke alltid så lett å vite. Her tar vi for oss tre måter du selv kan teste det på.
HVILKEN UNDERTONE ER DU? Det er ikke alltid så lett å vite. Her tar vi for oss tre måter du selv kan teste det på. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Av samme årsak som det er kjekt å vite hva slags kroppsfasong du har, er det å kjenne sine egen hudtone nøkkelen til å finne farger som kler deg. Bruker du klær og makeup i farger som ikke kler din undertone, kan du fort ende opp med å både se å føle deg grå og gusten. Du har kanskje forsøkt en leppestift som bare var helt feil? Eller du kjøpte et skjerf en gang hvor du føler at du må ha mye sminke på for å føle deg vel? Da er det store sjanser for at fargene ikke var helt perfekte til deg.

Riktige farger til deg derimot, vil gjøre at du ser friskere og bedre ut. Huden din vil komme mer til sin rett, og ha en naturlig glød.

Her kan du finne fargene som kler deg!

Vanligvis er det undertonen mange har problemer med å finne ut av. Den kan være enten kald eller varm, og enkelte havner et sted midt i mellom, ofte kalt nøytral undertone.

Kald undertone

Har du kald undertone, er du gjerne lys i huden og får ikke så fort brunfarge i solen. Mange med kalde undertoner blir også ofte raskt brent. Er du lys, er undertonen gjerne kjølig rosa eller blålig.

Har du mørk hud, kan du også ha kalde undertoner. Da er du gjerne så mørk at hudfargen tenderer mot helt svart, og ofte kan se du en svak blålig undertone i huden.

Har du en kald undertone i huden, kler du best kjølige farger.

Varm undertone

Har du en varm undertone i huden og er lys, får du gjerne en gylden brunfarge når du er i solen, og du kan se at hudtonen din går mot gul eller gylden. Har du en varm undertone får også ofte raskere brunfarge når du eksponeres for sol. De fleste nordmenn har en varm undertone i huden.

Du kan selvsagt også ha en varm undertone om du er mørk i huden. Ligger du et sted midt på skalaen, verken veldig lys eller veldig mørk, har du ofte en varm hudtone.

Har du en varm undertone i huden, kler du best varme toner.

Nøytral undertone

Føler du at du faller litt midt mellom to stoler, kan det hende du har en nøytral undertone. Mange med oliventonet hud, kan kle både kalde og varme farger. En oliventonet hud er gjerne litt varm, men med et svakt kjølig gulgrønt skjær. For eksempel har mange sydeuropeere oliventonet hud.

Er du så heldig å ha en nøytral undertone, kan du kle alle farger, både varme og kalde.

UNDERTONER: Nicole Kidman har en kald undertone. Heather Graham er mer varm og gylden i huden, mens Jessica Alba er mer nøytral med sin olivenhud.
UNDERTONER: Nicole Kidman har en kald undertone. Heather Graham er mer varm og gylden i huden, mens Jessica Alba er mer nøytral med sin olivenhud. Foto: FOTO: Stella Pictures

Slik finner du din egen undertone

Det finnes tre kjente "tester" for å finne din egen undertone.

1. Blodåre-testen

Her anbefales det å se på undersiden av håndleddet ditt, helt opp mot hånden der huden er tynnest og blodårene er mest synlige.

Er blodårene tydelig blå og kjølige i fargen, har du en kald undertone i huden. Er de mer grønnlige i fargen enn blå, har du en varm undertone.

2. Sølv vs. gull-testen

Har du kald undertone i huden, kler du best sølv. Har du en varm undertone, kler du best gull. Dette kan du selv teste ved å enten ta på deg smykker i henholdsvis sølv eller gull, og se i speilet hva som kler deg best. Dersom du føler du forsvinner litt og blir mer grå og gusten med gull, vil du antakelig se at du ser friskere og bedre ut i sølv. Har du et sølvpapir og noe gullfarget papir eller metalliske plagg, kan du også sjekke mot disse selvsagt. De fleste ser ganske raskt hva de selv kler.

3. Hvitt papir-testen

Dersom du har et hvitt papir, eller et hvitt håndkle for den saks skyld, kan du bruke dette som verktøy for å finne ut av din undertone. Den nøytrale hvite flaten skal hjelpe deg med å se hva slags undertone du har. Hold papiret eller håndkleet opp mot et nyrenset ansikt. Det er viktig å være uten sminke, da sminke kan kamuflere hudtonen din. Ser huden din gul eller gylden ut, har du en varm undertone. Ser den mer kjølig og blålig ut, har du en kald hudtone.

Feil farger

Et lite ekstratips for å finne ut av dette med undertoner i huden, kan være å gå i et parfymeri og teste foundationfarger på huden. Prøver du en foundation med en varm undertone i seg på en hud med kald undertone, vil du raskt se at denne fargen ser gul ut på huden din.

Foundations med kjølige toner i seg, - ofte svakt rosa, vil på samme måte se veldig rosa ut på en varmtonet hud.

På samme måte kan du ofte se om en farge kler deg dersom du holder den opp mot ansiktet. Ser du blek og gusten ut, er dette en farge du bør styre unna. Får du opp gløden i huden, og føler deg vel når du ser deg i speilet -ja, da har du truffet blink.

Kilder: Shinyahoo.com, Ehow.com.

Les også:

Klærne som tar av noen år på alderen din

Bli kvitt pigmentflekkene

Sminketips til voksen hud

Feilen alle gjør når vi føner h året

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning