Test av selvbrunere:

Denne gir mest brunfarge for pengene

Juks deg til den perfekte sommerfargen.

TEST: Selvbruning.
TEST: Selvbruning. Foto: FOTO: Produsent.
Publisert Oppdatert

Monika Tøraasen

Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist.

Fakta om testen:

Testpanelet besår av:

 • Jenny Langerud - Hudpleier
 • Maja Olsrud - Hudpleier
 • Mia Fossum - Hudpleier
 • Birgitte Hanssen - Hudpleier
 • Monika Tøraasen - Hudpleier og frilansjournalist

Produktene har blitt valgt ut på grunn av:

De bestselgende produktene med selvbruningsegenskaper hos de største parfymerikjedene og apotekene i Norge.

Produktene har blitt vurdert ut fra:

 • hvordan produktet er å påføre
 • hvor fort produktet tørker
 • hvordan produktet farger
 • om produktet gir skjolder
 • hvor lenge fargen holder
 • duft

Slik ble testen utført:

Panelet har fått utdelt en av hver selvbruner, og testet uavhengig av hverandre.

Alle har utfylt hvert sitt kriterieark, og gitt karakter fra 1 - 6 på hvert punkt. Til slutt ble karakterene lagt sammen til en karakter.

Når sola uteblir, eller hvis du ikke har tid eller tålmodighet til å opparbeide deg en fin brunfarge, er løsningen for å føle seg bedre i shorts og skjørt så enkelt som selvbruningskremer.

Men selv om kvaliteten på selvbruningsprodukter har økt betraktelig de siste 20 årene, er noen varianter klart bedre enn andre. Vi har testet hvilken som gir deg det beste resultatet. Tre stykker fikk terningkast fem og er alle veldig gode kjøp. Men L'Oréals Sublime Bronze, som får en firer, har en ekstra hyggelig pris. Vi tror du kommer til å bli fornøyd med denne også, og har kåret den til det valget som gir deg mest for pengene.

Forbered deg

For at resultatet av selvbruningen skal bli bra, er det et par ting det er viktig å huske på.

Det ene er å skrubbe kroppen først, for å kvitte seg med døde hudceller som senere kan falle av og gi skjolder. I tillegg holder fargen lenger ved å skrubbe.

Det er også lurt å smøre huden med en fuktighetskrem uten parfyme, spesielt tørre områder som knær og albuer. Grunnen til at det skal være uten parfyme, er at det kan gi et grønnskjær på selvbruneren, og gi skjolder. Det samme gjelder deodorant med parfyme.

- Det er også lurt å lakke neglene for å unngår at de blir farget gule. Eller eventuelt bruke plasthansker, tipser Ingelin Harlem, daglig leder ved Clinique Madeleine.

Etter påføring

Etter påføringen er det lurt å la produktet tørke inn litt, for å unngå skjolder og striper. Vent gjerne litt lenger enn du føler du må.

- Bruk løse klær i timene etterpå. Det er også lurt å bruke bomull, så eventuell overskuddsfarge kan vaskes av, sier Harlem.

Hun legger til at en bør unngå kontakt med vann i seks til åtte timer etter påføring. Etter de åtte timene har gått, kan overskuddsfarge vaskes av, og en bør smøre seg med en god fuktighetskrem

Hvor ofte dette bør gjentas er veldig individuelt.

- Selvbruningskremer reagerer med en aminosyre kalt tryptofan, som man finner i det øverste hudlaget. Noen reagerer dårligere på selvbruning fordi de har mindre av denne aminosyren i huden, sier Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole.

Hvor intens og dyp farge du ønsker, spiller også inn.

Irriterer ikke huden

Noen kan reagere med kløe eller utslett etter for mye selvbruning, men dette er ikke svært vanlig.

- Veldig få reagerer på selvbruning i seg selv. De fleste selvbrunere inneholder dihydroxyacetone (DHA), som oksiderer på huden og gir brunfargen. De som får reaksjoner etter selvbruning får ofte reaksjonene av andre ingredienser som er tilsatt i produktet, sier Harlem.

Skulle du få en reaksjon av å bruke selvbruner, bør du finne ut hva i produktet du reagerer på. Finn i stedet en annen selvbruner som ikke inneholder den ingrediensen.

Ingredienser

Dihydroxyacetone (DHA): Den vanligste selvbruningsingrediensen, som finnes i alle produktene i testen. DHA kommer fra sukker og reagerer med aminosyrer i det øverste hudlaget. Denne reaksjonen tar mellom to til seks timer, og gir huden en brun farge. Denne ingrediensen er trygg, og ikke skadelig for huden.

Eller bør en selvbruner inneholde det samme som en god fuktighetskrem. Fuktighetsbindende ingredienser, oljer, planteekstrakter og vitaminer.

Unngå krem med mye mineralolje, da dette tilstopper porene. Parfyme bør ikke befinne seg høyt oppe på ingredienslisten, da dette kan virke irriterende på huden.

Les også:

Styr unna denne leppepomaden

Syv hårknep som gjør deg yngre

Stor test av dusjsåper

Kjerringrådene som funker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning