Tipsene som gjør deg yngre

Sminketips for voksen hud

Smarte skjønnhetstips til deg over 40.

SMINKE FOR VOKSEN VÅR: Kristin Davis velger perfekt sminke for alderen sin.
SMINKE FOR VOKSEN VÅR: Kristin Davis velger perfekt sminke for alderen sin. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert

Skjønnhet har ingen alder. Men etter hvert som man blir eldre bør man benytte seg av nye teknikker for å fremheve skjønnheten.

Noen sverger til botox for å redusere aldringstegn, mens andre satser på ny teknologi som skal kunne fryse vekk rynkene.

For oss andre finnes det heldigvis enklere tips og triks man kan benytte seg av.

Del

Så naturlig som mulig

Noen kvinner gjør ofte den feilen at de bruker mer sminke for å prøve å skjule aldringstegnene. Sannheten er at bruk av tung foundation eller for mye pudder bare får huden din til å se mer tørr ut, i stedet for å skjule rynkene.

Ifølge makeup-artist Sølvi Strifeldt er det derfor bedre å påføre en lettere og renere sminke.

- Jeg anbefaler helst en fuktbasert foundation som man kan påføre enten med fingrene, eller med en kost, forteller hun.

Det er viktig å ikke bruke for mye foundation. Et tykt lag vil bare jobbe mot deg, og se ut som en maske.

- Har du en god sminkekost kan det være fint å fukte den litt før du påfører foundation. På den måten vil du få et tynnere lag, og et mer naturlig utseende. Har du derimot store porer vil jeg anbefale en fuktig svamp.

Styr unna mineralpudder

Voksen hud er ikke like elastisk og spenstig som ung hud, og ofte kan man oppleve at huden føles tørr. Strifeldt anser derfor pudder, og særlig mineralpudder, som et faremoment.

UNNGÅ BOMULL: Ifølge Sølvi Strifeldt kan daglig bruk av bomull skade den tynne huden under øynene.
UNNGÅ BOMULL: Ifølge Sølvi Strifeldt kan daglig bruk av bomull skade den tynne huden under øynene. Foto: Diego Cervo

- Det er ingenting i veien for å bruke mineralprodukter, men mineralpudder passer ikke til alle. Det er et tørt produkt som ofte vil få huden til å se tørrere ut, og fremheve rynkene.

Mineralpudder inneholder ofte litt skimmer som reflekterer lys, samtidig som det kan forsterke linjer i ansiktet. Men moden hud bør heller ikke sminkes for matt.

- Med alderen mister man gjerne fargene sine, og huden kan bli mer og mer blass. Det er derfor viktig at sminken har en fin balanse mellom det matte og det blanke, forklarer hun.

Et godt underlag er alfa og omega for et godt sminkeresultat. Derfor anbefaler makeup-artisten at man er nøye med å tilføre huden fuktighet.

Her er det viktig med riktige produkter til din hud. Det kan derfor være lurt å gå til en hudpleier for å få analysert huden sin, og finne ut om du trenger olje eller fukt.

- Unngå bomull

- Når sminken skal fjernes synes jeg det er et godt tips å holde seg unna bomull. Bomullen er grovere enn man tror, og kan fort skade den tynne huden rundt øynene, forteller Strifeldt.

Hun mener at det aller beste er å fjerne sminken ved hjelp av fingrene og et passende renseprodukt. Dette bør ikke inneholde alkohol eller såpe, og noen bør også styre unna oljer.

Når det gjelder lepper er det greit å huske på at mørk leppestift ofte kan gi et myndig preg, og derfor gjøre deg eldre enn du ønsker.

- Ønsker du et yngre utseende er det bedre å gå for en mer naturlig look. Dette kan være en enkel lipgloss, eller den klassiske leppomaden, sier Strifeldt.

En lipliner kan benyttes for å tydeliggjøre leppekonturen, og her er det lurt å velge en nyanse som er mest mulig lik din egen leppefarge. Har du fine linjer rundt munnen kan en primer være til hjelp.

Håret er også viktig

Det er ikke bare huden du må ta hensyn til, også håret endrer seg med årene. Ifølge kreativ leder ved Adam og Eva Akademiet, Eirik Thorsen, kan håret bli tynnere og miste både elastitet og spenst.

- Hårfargen kan bli mattere, og noen får grått hår. De grå hårstråene kan ha en grovere tekstur enn det andre håret, og vil derfor virke tørrere, forteller han.

Det finnes mange ulike tips til hvordan man kan få blankt og glansfullt hår. Men i bunn og grunn er det viktig å bruke både shampo, balsam og kurer som er ment for å pleie og gi fuktighet til håret.

- Redken har en serie som heter Time reset. Den renser håret og gjenoppbygger lipider for å hjelpe mot porøst og aldersvekket hår. Den nye fargeserien Inoa Supreme fra L'oréal Professionnel er en fargeserie uten amoniakk som er spesialaget for å dekke grå hår på mest mulig skånsom måte, hevder han.

Å endre frisyre kan være løsningen for noen, og mange kvinner velger etter hvert å klippe håret kortere.

Thorsen mener at dette ikke er nødvendig dersom man i utgangspunktet kler langt hår. Det viktigste er alltid at en tar vare på håret på best mulig måte, slik at det ser glansfullt og sunt ut.

Les også:

Nå skal leppestiften være rosa

De vanligste sminketabbene

Sesongens hotteste sminketrender

Fiskeskinn mot rynker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning