Bukseguide

Slik velger du riktig jeans

En perfekt denimbukse kan gjøre underverker for figuren.

FLATTERENDE FASONGER: Gwen Stefani har valgt en tøff boyfriend-jeans, Zoe Saldana har gått for en glamorøs 70-talls slengbukse, mens Sienna Miller viser frem sine flotte bein i skinny jeans.
FLATTERENDE FASONGER: Gwen Stefani har valgt en tøff boyfriend-jeans, Zoe Saldana har gått for en glamorøs 70-talls slengbukse, mens Sienna Miller viser frem sine flotte bein i skinny jeans. Foto: Foto: Stella.
Publisert Oppdatert

Denimbuksen er et tidløst plagg som bør være en del av alle jenters basisgarderobe .

Bukser med rette ben er den klassiske fasongen, og kan være en flatterende modell for de fleste kroppstyper.

Men det finnes mange ulike fasonger, snitt og farger, og det er ikke alltid like lett å velge sin favoritt.

For at du ikke skal gå i den klassiske trendfellen og velge en jeans som ikke er flatterende for din kroppsfasong, gir vi deg tipsene til hvordan du kan finne en bukse som kler nettopp deg.

Skinny jeans

Skinny, sigarettbukse, slim-fit, drainpipe - kall det hva du vil. Vi snakker selvfølgelig om den supersmale jeansen som har vært sterkt representert på modeller og rockestjerner.

Dette er en jeans som passer til flere kroppstyper, om du er lang og slank, petit eller om du har en medium kroppstype.

- Skinny jeans er ikke det riktige valget for en kvinne med pærefasong, den vil bare forsterke inntrykket av store lår, forteller Charla Krupp, forfatteren av boken «How to never look fat again» til StyleList.com.

Denne jeanstypen sitter nemlig stramt over både rumpe, lår og legger, og derfor handler det ikke så mye om hvilken størrelse du er, men at kroppen din har balanserte proporsjoner.

Fremhever lekre ben

Ifølge motekonsulent Sissel Feyling er det ikke bare pærefasongene som bør unngå denne jeanstypen, men også de med smale hofter og brede skuldre.

- De smale bena vil gjerne ende opp med å fremheve det smale hoftepartiet, og det er noe man bør unngå, forteller hun.

Feyling mener også at om du har en jordbærfigur, med smale hofter og en tung byste, kan skinny jeans være et godt valg dersom du har lange ben du ønsker å fremheve.

- Hvis du har rette former eller timeglassfigur kan du med fordel investere i et par skinny-jeans, de vil fremheve og forlenge dine ben. Og husk, jo høyere på livet jo mer forlenges de, sier motekonsulenten.

Slengbukse og bootcut

FRA VENSTRE: Killah (kr 995), Levi's (kr 899), Lee (kr 699), Vero Moda (kr 550).
FRA VENSTRE: Killah (kr 995), Levi's (kr 899), Lee (kr 699), Vero Moda (kr 550). Foto: Foto: Ellos.no, Nelly.com, produsenten.

Denne sesongen er 70-tallet sterkt representert i motebildet, og er en av vårens største trender. Derfor er det bare naturlig at slengbuksen krever sin plass på hot-listen.

Det finnes to ulike typer slengbukser; den med sleng fra knærne og ned - en såkalt «flare», og den med vide ben fra hoftene og ned.

Ifølge Feyling vil en slengbukse fremheve hoften og midjen og balansere ut proporsjonene dine, derfor kan den få deg til å se høyere og smalere ut.

Har du en formfull kropp kan slengbuksen gi deg en balansert timeglassfigur, og derfor være et godt valg.

- Sesongens trend med vide bukseben vil kunne fungere på pærefasongen så lenge den sitter stramt over hofteområdet, sier Charla Krupp til StyleList.com.

Kombinerer du den med et par høye stiletter eller platåsko gir du et inntrykk av å ha milelange ben.

Juks deg til former

Har du en rett kroppsfasong og drømmer om lekre former kan Sissel Feyling glede deg med at en slengbukse kan skape denne illusjonen.

- Velger du et par med høyt, stramt liv og vidde fra hoftene og ned, vil du gi et inntrykk av at du har mer former. I tillegg kan små baklommer gi deg en spretten rumpe, forteller hun.

Synes du slengbuksen kan bli litt for mye kan du velge en bootcut-jeans i stedet. Den har mindre flare, men vil fortsatt gjøre den samme nytten som en slengbukse.

- Denne er et flott valg for de med pæreform, da den vil skape et inntrykk av balanse mellom hofte og skuldre. Også de med rette former kan dra nytte av denne fasongen.

Feyling vil også legge vekt på at de med litt ekstra fylde på magen bør holde seg unna bukser med for lavt, eller for høyt liv.

- En bukse som strekker seg akkurat over hoftebeinet vil gi den støtten du trenger, og du unngår at buksen buler eller at magen tyter ut under toppen, forklarer hun.

Boyfriend-jeans

Boyfriend jeans har ofte en løsere passform som kan gi inntrykk av at du har mer former.

FRA VENSTRE: Monsoon (kr 630), Tommy Hilfiger (ca. kr 1050), HM (kr 370), Lindex (kr 399).
FRA VENSTRE: Monsoon (kr 630), Tommy Hilfiger (ca. kr 1050), HM (kr 370), Lindex (kr 399). Foto: Foto: James Bates, produsentene.

Har du smale hofter eller en rett figur kan nettopp dette være en fin fasong for deg. Men Feyling vil også anbefale den til pærefasonger.

- Jeg mener at de med pæreform fint kan bruke boyfriend-jeans, men et godt tips er å tenke på baklommene. Om du ønsker å forminske rumpen er det viktig at ikke lommene blir for små, sier hun.

Styr derfor unna lommer som sitter høyt oppe, eller som har mange detaljer, da disse vil forstørre og fremheve.

Siden denne buksefasongen er løstsittende kan det være lurt å kombinere den med en trang topp eller body for å vise litt figur, og for å unngå å se ut som en sekk.

Tilfør gjerne litt femininitet ved hjelp av et par høye hæler. Dette vil også gi deg en fin holdning.

Les også:

De beste jeans-tipsene

Vårens hotteste denimstiler

Skjønnhetsprodukter for deg over 40

FRA VENSTRE: Killah (kr 995), Vero Moda (kr 549), Topshop (kr 360), G Star (kr 891).
FRA VENSTRE: Killah (kr 995), Vero Moda (kr 549), Topshop (kr 360), G Star (kr 891). Foto: Foto: Nelly.com, Asos.com, produsentene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning