Sminketips

Slik bruker du solpudder

Følg makeupartistens råd til hvordan du bruker solpudder.

SOMMERGLØD: Helena Christensen har den perfekte glødende looken i sommer.
SOMMERGLØD: Helena Christensen har den perfekte glødende looken i sommer. Foto: Foto: Stella
Publisert Oppdatert
MANGFOLD: De fleste makeup-merker fører solpudder av en eller annen sort, og det finnes utallige varianter. Prøv deg frem for å finne din favoritt.
MANGFOLD: De fleste makeup-merker fører solpudder av en eller annen sort, og det finnes utallige varianter. Prøv deg frem for å finne din favoritt. Foto: Foto: Crestock.

Motehistorie

I europa under barokkens tid ble gylden hud forbundet med fattigdom.

Arbeiderklassen brukte mye tid i åkeren og ble derfor veldig brune. De rike hadde tjenere og slapp dermed å være ute i solen.

Blek hud var derimot ansett som et tegn på høy sosial status, og de framhevet sin lyse hudtone ved å bruke en blyholdig hvit krem som gav dem blyforgiftning og sår.

De dekket disse sårene med papirlapper som så ut som skjønnhetsflekker.

Denne trenden fortsatte til slutten av den viktorianske perioden (ca. 1937 - 1901).

Solbrun hud i vår kultur i dag gir indikasjoner i retning økonomisk velstand, sunnhet og skjønnhet.

Dagens rike har råd til strandliv og feriehus i Monaco. Idag er det «arbeiderklassen» som «faker» fargen sin med makeup-produkter og selvbruning.

Kilde: Stephan Ulvund Øien og Wikipedia.

Sommeren er over oss, og jakten på den perfekte sommerlooken har startet.

Solpudderet er en naturlig del av sommersminken, og kan med riktig bruk gjøre deg glødende vakker.

Men hvordan bruker man egentlig solpudderet riktig? Vi har fått sminketips fra ansvarlig makeupartist for IsaDora, Stephan Ulvund Øien.

Legges på feil steder

Ifølge Øien er den vanligste feilen at vi bruker altfor mye solpudder, og på feil steder.

- Den største feilen er så klart at mange forveksler solpudder med foundation og at man bruker det for å se brunere ut, sier makeupartisten.

Man burde ikke bruke solpudder for å bli mørkere i huden, men heller etterstrebe en sunn og vakker glød. Om man vil bli brunere, bør man heller bruke en selvbruner.

- Men hvordan skal man egentlig bruke solpudder?

- Om vi ser for oss at blush skal etterligne blodtilførselen i kinnene, så er solpudderets jobb å skape den gløden huden vår får etter en dag i solen, sier Øien.

Bedre med for lite enn for mye

Bruker du solpudderet i hele ansiktet ender du faktisk med å få et ansikt som ser flatt, tykt og orange ut, i tillegg får du et skille mot halsen din.

- Lær deg å bli kjent med ansiktet ditt. Gå ut i sola og se hvilke områder som lyser opp og hvor det er skygger. De høyeste punktene er de som naturligvis får mest lys og det er her solen naturlig ville gitt deg farge, tipser Øien.

Han anbefaler å heller legge litt for lite enn litt for mye.

- Hvilken sminkekost er best å bruke?

- En fin tommelfingerregel er at jo større kost jo dusere blir resultatet - jo mindre kost jo hardere blir resultatet. Jeg jobber vanligvis med en blushkost. Da har jeg en passe størrelse og god kontroll på produktet, men bruk det du føler gir deg det beste resultatet, anbefaler han.

Skimmer gir perfekt glød

Det er mange forskjellige typer og farger av solpudder, men hvordan finner man den perfekte?

- Solpudder med flere farger er som regel en gimikk hvor man har tatt ut pigmentene og lagt de i mønster eller blokker. Dette gir så klart mulighet til å variere mellom skimmer og ikke skimmer og i noen varianter mørkhetsgraden, sier Øien.

Solpudder finnes som regel med gul undertone beregnet på brunetter og rød undertone beregnet på blondiner. De finnes også med skimmer, matte eller med glitter.

- Når bør man velge skimmer?

- Jeg liker best å jobbe med skimrete solpudder, det gir den helt perfekte gløden.

Voksne kvinner kan også bruke skimmer

Det har lenge vært sagt at voksne kvinner helst bør styre unna skimmerprodukter, da det kan få deg til å se eldre ut. Dette er en myte Øien ønsker å avlive.

- Bruk så mye skimmer og glitter du vil. Det handler om hvor vi legger produktet. Riktig mengde skimmer vil gi glød og få en rynkete eldre hud til å se fresh og ung ut. Å mene noe annet er bare merkelig.

Han møter selv mange kunder som er redde for skimmer, en idé noen makeupartister har satt i hodet på forbrukerne.

- Det er først og fremst viktig å velge rett når man står mellom matt eller skimrende produkter. Har man et veldig bredt ansikt eller har mye vekt og ønsker å se smalere ut, ville jeg brukt et matt solpudder, og brukt mer skimrende eller lysere produkter mot midten av ansiktet (t-sone).

Ønsker man derimot å få kinnbeinene til å poppe foreslår Øien at man bruker produkter med skimmer på kinnbeinets høyeste punkt.

Når han legger solpudder i video eller til scene, er han veldig nøye med å legge skimrende produkter der ansiktet har naturlig høyde. Ved å være bevisst på hvor man legger produktene, vil man få full kontroll over hvor ansiktet reflekterer lys og dermed også hvordan ansiktet ser ut.

Handler først og fremst om glød

Ifølge makeupartisten handler nydelig sommerhud først og fremst om glød. Og med glød mener han en hud med nydelig tekstur og som reflekterer lyset vakkert og naturlig.

- Mørk hud tåler mer farge. Her ville jeg brukt skimrende skygger eller solpudder mot bronze og gull, men spesielt rustrøde toner ville sett fantastisk ut. På lys hud ville jeg jobbet med lyse solpuddere som komplementerer hudtonen godt.

Det er viktig at man ikke overdriver, pass derfor på å være lett på kosten - det er ikke fint med bremsespor i ansiktet jenter.

- Har man blå øyne er det fint å legge et gullskimrende solpudder med en blushkost i øyehulen. Perfekt om man har det travelt. Dette gjør jeg faktisk på meg selv hver dag, avslører han.

Les også:

Smink deg fem år yngre

Bruk solfaktor i håret

Slik får du sommerkroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning