Dette kan du gjøre for å bli kvitt skjemmende hårvekst

- Mange kvinner barberer seg opp til tre ganger om dagen

Vokse, bleke, plukke eller barbere? Hva er best om du sliter med en liten damebart? Eller skjemmende skjeggvekst?

DAMEBART: Det er veldig mange kvinner som har en liten "damebart". Lourdes, datteren til Madonna er en av dem som har vært plaget av hårvekst i ansiktet. Hun har nå fått fjernet barten sin. Dette bildet er fra 2009.
DAMEBART: Det er veldig mange kvinner som har en liten "damebart". Lourdes, datteren til Madonna er en av dem som har vært plaget av hårvekst i ansiktet. Hun har nå fått fjernet barten sin. Dette bildet er fra 2009. Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
VEKK, VEKK: Vi kvinner lider mye for skjønnheten når det gjelder å fjerne hår fra kroppen.
VEKK, VEKK: Vi kvinner lider mye for skjønnheten når det gjelder å fjerne hår fra kroppen. Foto: FOTO: Colourbox

Det er ingen tvil om at det er i tiden å være så fri for kroppshår som overhodet mulig. Vi bleker, vokser, plukker og barberer hår vekk fra selv de mest intime deler av kroppen - ja, er det ett område vi ikke har noe i mot å lide for skjønnheten på, så er det nettopp når det gjelder å kvitte oss med hårvekst der vi ikke vil ha det.

Men uansett hvor åpne vi er blitt rundt det med hårfjerning, og villig vekk diskuterer både brasilianske vokseoppleveler og småfrekke kroppskunsttrender til underlivet, så er det fortsatt ett område som er litt tabubelagt å innrømme at vi trenger hjelp med hårfjerning til.

Plaget av hårvekst i ansiktet

- Det finnes svært mange kvinner i Norge - og ellers i verden også såklart - som er plaget med hårvekst i ansiktet, forklarer Ingrid Waitz hos Drammensklinikken til Alt for Damene.

- Jeg snakker daglig med kvinner som mener at deres livskvalitet er forringet på grunn av denne hårveksten, og som røper av de faktisk barberer seg opp til tre ganger om dagen for at skjule dette.

Waitz forklarer at dette kan dreie seg om alt fra en liten "bart", til nokså grov hårvekst på hals, kinn, hake og overleppe.

- Det er hjerteskjærende når noen forteller deg at de frykter å gi noen en klem av redsel for at det skal oppdages at de har skjeggstubber.

EN AV MANGE: Lourdes, datteren til Madonna, er en av mange som etter hvert har ønsket å rydde opp i ansiktshårene. Bildet til venstre er tatt i 2007. I dag har hun fjernet hårene mellom brynene, samt den lille "barten".
EN AV MANGE: Lourdes, datteren til Madonna, er en av mange som etter hvert har ønsket å rydde opp i ansiktshårene. Bildet til venstre er tatt i 2007. I dag har hun fjernet hårene mellom brynene, samt den lille "barten". Foto: FOTO: Stella Pictures

- Om det fortsatt er litt tabu, så skal man vite at det er ekstremt vanlig for kvinner å få fjernet hårvekst i ansiktet, forteller hudpleier Jane S. Gjerde hos Råh i Oslo.

- Hver dag vokser vi mange overlepper, kinn og bryn, og siden behandlingen bare tar noen minutter, velger mange kunder å få det gjort i for eksempel i lunsjpausen.

Gjerde forteller at de hos Råh merker en betydelig økning i kunder på vårparten.

- Plutselig er solen her igjen, og man kan ikke bare dra skjerfet over haken og munne for å skjule de små hårene.

Hva skyldes hårvekst i ansiktet hos kvinner?

Hårvekst i ansiktet kan skyldes flere faktorer, forklarer daglig leder hos Karl Johan Hud & Kroppspleie, Annkarin Svendsen.

- Både unge, voksne og eldre kvinner kan ha uønsket hårvekst i ansiktet. Størsteparten er likevel voksne kvinner, kvinner som er kommet i overgangsalderen, og eldre kvinner.

Svendsen forklarer at grunnen til dette er en større produksjon av hormonet testosteron som økes når man blir eldre.

- En annen årsak til økt hårvekst hos yngre kvinner er PCOS, (Poly Cystisk Ovarie Syndrom), som er en hormonell forstyrrelse som sees hos kvinner i fødedyktige alder.

- Vi opplever ofte med unge kvinner som er plaget av hårvekst i ansiktet. Dette skyldes ofte ufarlige cyster på eggstokkene, som ofte gir seg utslag i økt hårvekst, forklarer hudpleier Christin Jentoft ved Essens Dagspa i Tromsø.

Kroppvekt kan også spille en rolle i hvor hårete man er.

- Hos kvinner som er klinisk overvektige sees også ofte en økning av hår i ansiktet, forklarer Annkarin Svendsen.

- Fett avgir androgener som skaper en hormonell ubalanse .

Faktorer som etnisk opprinnelse og genetikk spiller også en rolle ifølge hårfjerningseksperten.

- Hvis din bestemor og mor var nødt til at plukke hår, er sjansene store for at du også må gjøre dette.

Unngå

TABU: Vi er nokså åpne om å vokse både legger og bikinilinje, men få kvinner snakket høyt om å måtte ta baren regelmessig.
TABU: Vi er nokså åpne om å vokse både legger og bikinilinje, men få kvinner snakket høyt om å måtte ta baren regelmessig. Foto: FOTO: Produsenten

De aller fleste eksperter anbefaler både behandlinger du kan få utført hos en profesjonell hudterapeut/hårfjerner, men også metoder og produkter du kan bruke hjemme når du skal fjerne hårvekst i ansiktet.

Viktig å huske på etter at du har vokset deg

1. Etter voksing er huden nokså sart og "åpen". Vær forsiktig med å påføre sminke med en kost som ikke er ren, da kan du faktisk få infeksjoner i huden. Helst unngå sminke og la huden puste hvis mulig.

2. De første 12-24 timene etter voksing skal du ikke sole deg eller ta solarium, da du lett kan få solutslett.

3. Unngå bading i klorbasseng.

4. Unngå parfymerte hudkremer.

5. Ikke klø. Om du føler at du bare må klø, smør heller på litt mild uparfymert fuktighetskrem.

6. Skift gjerne putevar på hodeputen om du har vokset vekk hår i ansiktet. Dermed unngår du gammel sminke, svette og hudrester mot den nyvoksede huden.

Ikke napp med pinsett

Men noen grep er fy-fy.

- Ikke napp med pinsett, advarer Annkarin Svendsen hos Karl Johan Hud- og Kroppspleie.

- Når vi napper ut hår med pinsett, er det lett å vri hårsekken i gal retning. Nye hår som vokser ut, blir da ekstra synlige fordi de vokser rett ut, i stedet for å vokse langs huden, som er normalt.

Dette kan du få gjort på en hudpleiesalong:

1. Voksing

Voksing er uten tvil den mest brukte metoden for å fjerne uønsket hårvekst i ansiktet, enten man gjør det hjemme eller hos en hudpleiesalong.

Metoden er rask, effektiv og forholdsvis rimelig. Voksing egner seg til alle slags hår på kroppen, og holder deg hårfri i 2-3 uker.

- Første gang du vokser, bør håret være ca. en centimeter langt, slik at voksen får tak, forklarer Jane S. Gjerde hos Råh.

- Voksbehandling må gjentas, men blir mindre smertefull for hver gang ettersom hårene som vokser tilbake er tynnere enn de som var der før.

Gjerde forklarer at mange liker å få vokset øyenbrynene får å få fine rette linjer.

- Når man vokser brynene istedet for å for eksempel nappe, får man også tatt alle de små lyse hårene som man ofte ikke ser selv. I tillegg blir brynene også lettere å få symmetriske.

2. Elektrolyse

- Elektrolyse, eller nålepilasjon som det også kalles, egner seg best for blonde, kraftige eller grå hår, som ikke kan fjernes ved å bruke laser, forklarer hudpleier Jane S. Gjerde hos Råh i Oslo.

Behandlingen består av å føre en tynn nål ned i hårsekken på hvert enkelt hår. Nålen løsner håret fra hårsekken ved bruk av en meget lav elektrisk strøm.

- Etter noen sekunder løsner håret og kan dras ut med en pinsett, forklarer Gjerde.

- Deretter slås strømmen av og nålen tas ut.

Hudpleieren forklarer at man ofte må gjenta behandlingen noen ganger for at hårfjerningen skal bli permanent.

Ved elektrolysebehandling ødelegges hårsekken, og håret kan dermed ikke vokse tilbake.

- En hårsekk som er ødelagt har ingen mulighet å danne hår igjen, så her fjernes ikke bare hårveksten, men også hårsekken, forklarer hudpleier Christin Jentoft hos Essens Dagspa i Tromsø.

Alle hudpleierne Alt for Damene snakket med omtaler metoden som noe smertefull, og svært effektiv. Men flere advarer mot å benytte elektrolyse for å fjerne ansiktshår, da nålen som benyttes kan gi små arr.

3. IPL (Intense Pulsed Light)

Ved IPL behandling bruker hudpleieren en maskin som gir et hvitt pulserende lys til å ødelegge hårfollikkelen. Behandlingen er svært effektiv på mørkt hår, men fungerer ikke så godt på lyse eller røde hår.

- Dette er en behandlig som både koster tid og penger, men som til gjengjeld er svært effektiv - om du da har mørke hår du ønsker å fjerne, forklarer hudpleier Jane S. Gjerde hos Råh.

- Grunnen til at du trenger flere behandlinger, er at IPL kun er ffektiv på hår i vekstfasen, da disse fremdeles er festet til hårfollikkelen. Flesteparten av hårene dine befinner seg i hvilefasen, og det betyr at man trenger flere behandlinger for å ta håret i riktig fase.

LASER: Flere og flere velger laser for å fjerne ansiktshåret permanent.
LASER: Flere og flere velger laser for å fjerne ansiktshåret permanent. Foto: FOTO: Produsenten

Annkarin Svendsen hos Karl Johan Hud- og Kroppspleie forklarer at de aller fleste vil trenger mellom 5 og 10 behandlinger, i tillegg til noen vedlikeholdsbehandlinger.

4. Ultralyd

Hårfjerning ved bruk av ultralyd er en nokså ny metode for å kvitte seg med uønskede kroppshår. Metoden er smertefri og helt uten bivirkninger.

Annkarin Svendsen forklarer:

- Metoden fungerer ved å bruke en liten pinsett som holder håret fast inntil vibreringen av ultralyden når hårsekken slik at hårsekken destrueres. Fordi hår er en god leder av ultralydens energi, ledes ultralyden ned i hårets follikel og samles hvor der oppstår en oppvarming på 65 grader.

Svendsen forklarer at oppvarmingen destruerer hårets follikel og dermed forhindrer ny vekst.

- Å bruke ultralys for å fjerne hårvekst er revolusjonerende nyhet i og med at den også fjerner helt lyse hår.

5. Threading

I Asia og Midtøsten har man i årehundrer brukt threading for å fjerne hårvekst i ansiktet.

Metoden er spesielt effektiv for å fjerne hår fra og forme fasong på øyenbrynene.

- Threading består av at man lager en løkke av tråd og tvinner denne i midten. Ved å justere på tvinningen drar man ut  flere hår av gangen, forklarer Jane S. Gjerde hos Råh i Oslo.

- Håret fjernes ved hjelp av bomullstråd, som blir surret rundt hårroten og plukket i motsatt retning av hårveksten. Metoden tilbys ved stadig flere norske salonger.

Dette kan du gjøre for å fjerne ansiktshåret hjemme

1. Barbering

Barbering er den raskeste, billigste og minst smertefulle hårfjerningsmetoden som finnes, og kan brukes på alle typer hår. Men om du ikke vil ha skjeggstubber og ettermiddagsskygge på kjaken, anbefales metoden ikke på ansiktshår hos kvinner.

2. Voks

Det finnes mange typer voks, og flere er spesielt beregnet på hårvekst i ansiktet. De mest brukte og praktiske er enkelt-striper med voks, som er smale nok til å kunne brukes på både bryn og overleppe.

Husk å holde huden stram, og dra mot hårets groretning når du drar av.

THREADING: Denne metoden har vært i bruk i Asia og Midtøsten i århundrer. Brynene får fin form og det er ikke vondere enn å nappe med pinsett.
THREADING: Denne metoden har vært i bruk i Asia og Midtøsten i århundrer. Brynene får fin form og det er ikke vondere enn å nappe med pinsett. Foto: FOTO: Produsenten

Som med all annen type voksing vil hårene komme tilbake etter hvert, men ved gjentatt voksing vil man kunne merke mindre hårvekst.

HJEMME ELLER HOS PROFFENE: Voks er den mest brukte metoden for å fjerne uønsket hårvekst midlertidig.  Litt ubehagelig kanskje, men kjapt og effektivt.
HJEMME ELLER HOS PROFFENE: Voks er den mest brukte metoden for å fjerne uønsket hårvekst midlertidig. Litt ubehagelig kanskje, men kjapt og effektivt. Foto: FOTO: Colourbox

Er du usikker, kan det være lurt å få gjort dette profesjonelt hos hudpleier første gang, og så følger du heller opp selv.

Hjemmevoks til ansiktet selges hos de fleste parfymerier.

3. Hårfjerningskrem

Hårfjerningskremer fjerner hår fra hudoverflaten ved å reagere kjemisk med proteinstrukturene i håret. Etter at kremen har sittet på en kort stund, vil hårfibrene "smuldre" opp, og man kan vaske eller skylle av håret. Hårfjerningskrem fjerner hårene smertefritt, men resultatet har begrenset varighet.

Du kan forvente å være hårfri i alt fra noen dager til - hvis du er veldig heldig- opp mot 2 uker etter hårfjerningen. Det vanligste, er etter vår erfaring, et par dager. Voks eller bleking anbefales for mer varige resultater.

Test alltid kremen på et lite hudområde før du går i gang med å bruke den i ansiktet, da noen kan få allergiske reaksjoner.

4. Bleking av mørke hår

Produkter til dette får du kjøpt på både på parfymeriet, apoteket og nærbutikken. Bleking gjør mørke hår mindre synlige, men fjerner ikke håret som er der. Dette er veldig enkelt å gjøre hjemme, og siden hårene blir omtrent like lyse som huden, oppleves barten som "borte". Bleking passer best dersom du har en tynn, mørk damebart.

Les også:

Slik bruker du vårtrendene - stylistens anbefalinger

Sminketips til voksen hud

Denne 90-åringen legger du garantert merke til

HÅRFJERNING: Veet hair lightening cream lysner mørke hår og kan enkelt brukes hjemme. Ansiktsvoks fra Veet på praktisk tube, funker fint til overleppa og mellom øyenbrynene. Andrea Face & Body Wax på strips for de som foretrekker det. Hårfjerningskrem er et populært produkt, men vær obs på at hårene blir ikke borte særlig lenge.
HÅRFJERNING: Veet hair lightening cream lysner mørke hår og kan enkelt brukes hjemme. Ansiktsvoks fra Veet på praktisk tube, funker fint til overleppa og mellom øyenbrynene. Andrea Face & Body Wax på strips for de som foretrekker det. Hårfjerningskrem er et populært produkt, men vær obs på at hårene blir ikke borte særlig lenge. Foto: FOTO: Produsentene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning