Guide til hvordan du kan farge håret hjemme

Den vanligste hårfargetabben

Ettervekst, sier du? Du er ikke alene. Slik kan du farge håret hjemme, med frisørresultat!

ETTERVEKST: Teri Hatcher har begynt å få litt grå hår, mens Ashley Rogers i Pussycat Dolls og Elizabeth Banks har fått den klassiske "vi bleker håret-etterveksten".
ETTERVEKST: Teri Hatcher har begynt å få litt grå hår, mens Ashley Rogers i Pussycat Dolls og Elizabeth Banks har fått den klassiske "vi bleker håret-etterveksten". Foto: FOTO: Stella Pictures
Publisert Oppdatert
Det kan gå galt om du ikke får nok veiledning når du kjøper farge

I butikkene finner du hylle opp og hylle ned med hårfargeprodukter som lover deg vakkert og glansfullt hår.

TV-reklamene frontes av kjente kvinner som lovpriser hjemme­farging for det naturlige resultatet og den enkle fremgangsmåten.

Men før du setter i gang med å farge ditt eget hår, er det et par ting du ifølge vår hårekspert bør tenke på.

- Når man vil farge håret sitt selv, må man være forsiktig. Du kan bomme med fargen og noen risikerer å få en allergisk reaksjon. Det kan blant annet gå galt om du ikke får nok veiledning når du kjøper farge, sier frisør Bettina Lervig.

Pass på med henna

- Mange er ikke oppmerksomme på er faren ved hennatatoveringer som inneholder det naturlige stoffet PPD som går i blodbanen. Hvis du én gang har hatt en hennatatovering, blir stoffet værende i blodet ditt resten av livet. Fordi stoffet også finnes i hennafarge kan de reagere mot hverandre og skape allergi.

Har du hatt bare den minste form for allergi eller tidligere fått en hennatatovering, så hold deg unna hennafarge, advarer Lervig.

PERMANENTFARGE ELLER BARE FOR GØY?: 1. Nyheten Chroma Care fra L'Oréal Professionnel er en pigmentert hårkur som både pleier og farger håret. Produktet trenger ikke inn i hårstrået som en alminnelig farge, og skylles derfor ut etter ca. ti hårvasker. Kr 239. 
2. Olia fra Garnier er siste nytt innen hårfarging. Denne hårfargen er helt fri for ammoniakk, som gjør at man slipper den ubehagelige lukten. Den lover god dekkevne på grå hår. Olia ble lansert 1. mars og finnes i 18 nyanser. Kr 189. 
3. Pureology tilbyr sjampo og balsam som skal ta ekstra godt vare på det fargede håret ditt samtidig som de lover massevis av fuktighet. Kr 265 for sjampo og 294 for balsam. 4. L'Anza Trauma Treatment anbefales å bruke både før og etter du farger håret, slik at den fine fargen varer lenger. Kr 239.
PERMANENTFARGE ELLER BARE FOR GØY?: 1. Nyheten Chroma Care fra L'Oréal Professionnel er en pigmentert hårkur som både pleier og farger håret. Produktet trenger ikke inn i hårstrået som en alminnelig farge, og skylles derfor ut etter ca. ti hårvasker. Kr 239. 2. Olia fra Garnier er siste nytt innen hårfarging. Denne hårfargen er helt fri for ammoniakk, som gjør at man slipper den ubehagelige lukten. Den lover god dekkevne på grå hår. Olia ble lansert 1. mars og finnes i 18 nyanser. Kr 189. 3. Pureology tilbyr sjampo og balsam som skal ta ekstra godt vare på det fargede håret ditt samtidig som de lover massevis av fuktighet. Kr 265 for sjampo og 294 for balsam. 4. L'Anza Trauma Treatment anbefales å bruke både før og etter du farger håret, slik at den fine fargen varer lenger. Kr 239. Foto: FOTO: Produsentene

Hårets historie

Tips til vellykket hjemmefarging:

1. Kjøp hjemmefargen hos frisøren, som kan gi deg veiledning om akkurat ditt hår dersom du aldri har farget håret før.

2. Ikke endre mer enn to toner opp eller ned av gangen, uansett om du vil ha mørkere eller lysere hår.

3. Skal du skjule etterveksten, farg kun røttene, slik at resten av håret bevarer samme nyanse.

Et godt råd er å kun farge røttene, og ha masse balsam i tuppene like før fargen vaskes ut

Hårets historie er også avgjørende for fargeresultatet.

Har du aldri farget håret før, kan du være heldig med hjemmefarge, fordi det ikke er noe i håret som kan forstyrre innfargingen.

Men har du derimot farget det, eller det er påvirket av sol og saltvann, vil det påvirke resultatet, forklarer Lervig.

Farge etterveksten eller hele håret?

Hvis du har funnet drømmefargen og bare vil friske opp fargen, kan det ende med en annen nyanse enn den du fikk første gang. Det kan til og med skje selv om du bruker samme farge som sist.

- Farger du kun etterveksten får du samme farge som første gang, men har du farge i hele håret blir det en litt annen nyanse på håret som er farget fra før.

Hårfarge reagerer forskjellig på ufarget og farget hår. Derfor vil mørkt farget hår ofte se bra ut ved røttene, men bli svartere mot tuppene. Et godt råd er å kun farge røttene, og ha masse balsam i tuppene like før fargen vaskes ut. Da unngår du at fargen trekker inn i hårspissene, forklarer Lervig.

Unngå store forandringer

Generelt bør du unngå de store forandringene, mener frisøren.

- Hvis du vil gå fra helt blondt til helt mørkt hår eller omvendt, bør du absolutt ikke farge det selv. Til og med en frisør synes det er en utfordring, og du risikerer å ødelegge håret med de sterke produktene, advarer Bettina.

- Hvis du vil endre hårfarge, er det en hovedregel at du ikke skal forandre mer enn to toner av gangen på en 10-trinnsskala der 1 er svart og 10 den lyseste blonde. Det gjelder både hvis du vil bli lysere eller mørkere.

Så skal du foreta en stor forandring, må du la det skje i flere omganger, råder Lervig. Hvis du kun vil skifte stil for en kveld, anbefaler hun at du bruker en glansvask i stedet.

- L'Oréal har for eksempel et fargeprodukt til hjemmebruk som heter Chromacare. Det er helt harmløst og varer kun i ti hårvasker.

Les også:

Denne hårfargen ble best i test

Kremen alle snakker om

Alt for damene er nå tilgjengelig på Ipad og nettbrett

Feilen alle gjør når vi føner håret

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning