Skal du sove med bh for å forhindre hengepupper?

Bør du sove med bh?

Mange mener det forhindrer hengepupper. Stemmer det?

SOVE MED BH?: Har det egentlig noe for seg å sove med bh?
SOVE MED BH?: Har det egentlig noe for seg å sove med bh? Foto: FOTO: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

Ptose:

  • Ptose er det medisinske ordet for heng i brystene, og er en naturlig del av aldringsprosessen.
  • Hastigheten ptose utvikles i, og i hvilken stor grad dette forekommer, avhenger av flere faktorer - som røyking, kvinnens BMI, antall svangerskap hun har hatt, bryststørrelsen før graviditeten og alder.
  • Også genene er med på å bestemme graden av ptose.

Kilde: Wikipedia

Et kjapt googlesøk viser at spørsmålet er nokså utbredt blant kvinner: «Bør jeg sove med bh?» og «vil det forhindre at jeg får hengepupper?».

Ifølge nettsiden Youbeauty er svaret: «Ja, du bør sove med bh».

- Det er trist, men sant; Å sove uten bh er den største årsaken til hengebryst, uttaler Arthur Perry, Youbeautys ekspert innen kosmetiske behandlinger og plastikkirurgi.

Men stemmer det? Svaret får du her.

Flere faktorer spiller inn

Ifølge Eystein Hauge, spesialist i plastikkirurgi og medisinsk direktør i Teres Medical Group, er det viktig å presisere at det er en rekke faktorer som bidrar til heng, eller såkalt ptose, i brystet.

- En av faktorene som kan forebygge dette er god støtte, det vi si en god bh, men like viktig er brystets størrelse, fasong og vekt, og fremfor alt hudens kvalitet - som er genetisk bestemt, sier Hauge.

Han forteller at noen av oss er født med en hud som relativt lett tøyes ut, uten mulighet for å dra seg sammen igjen.

- Disse kvinnene vil fort ende opp med ptose etter en graviditets- og ammeperiode der brystet har vært tøyd, men hvor genetikken tilsier en manglende evne i huden til å trekke seg sammen igjen når kjertelvevet i brystet skrumper, sier Hauge og fortsetter:

- Andre vil derimot ha en hudtype som, urettferdig nok, trekker seg umiddelbart sammen til utgangspunktet uten strekkmerker. Dette vil være uavhengig av bh-bruk om natten.

NATTLIG BH-BRUK: Nettsiden Youbeauty begrunner den nattlige bh-bruken med at tyngdekraften påvirker brystene dine også når du sover. - Kvinner med normalt store bryster har lite å vinne på å ligge med bh om natten, sier derimot plastikkirurg Eystein Hauge.
NATTLIG BH-BRUK: Nettsiden Youbeauty begrunner den nattlige bh-bruken med at tyngdekraften påvirker brystene dine også når du sover. - Kvinner med normalt store bryster har lite å vinne på å ligge med bh om natten, sier derimot plastikkirurg Eystein Hauge. Foto: FOTO: Colourbox.com

Her er forklaringen

Kvinner med normalt store bryster har lite å vinne på å ligge med bh om natten.

Youbeauty begrunner derimot den nattlige bh-bruken med at tyngdekraften påvirker brystene dine også når du sover:

- Vi har på oss bh på dagtid for å forhindre at puppene blir dratt mot bakken av tyngdekraften. Deretter ligger vi i sengen i åtte timer. Vel, tyngdekraften fungerer faktisk der også, uttaler Perry på nettsiden.

Det sier Hauge seg både enig og uenig i:

- Det er åpenbart at tyngdekraften virker også om natten. Likevel er det en klar forskjell på hvordan tyngdekraften påvirker brystet - avhengig av om du står i oppreist stilling eller ligger, sier han og fortsetter:

- Stående vil gravitasjonskreftene dra brystet mot bakken, og dermed bidra til hengepupper. Liggende på ryggen, derimot, vil brystets tyngdevektor peke inn mot brystkassen, ikke mot føttene.

Hauge mener videre at å ligge på magen heller ikke bidrar til heng fordi brystet gravitasjonsvektor peker ned i madrassen.

- Når det er sagt, vil svært store bryst, når en ligger på ryggen uten bh, gli ned på siden av kroppen. Dette vil bidra til et drag i brystets hud, noe som kan tøye det på en uønsket måte - det vil si bidra til ptose.

- Har lite å vinne på bh-bruk om natten

Hauge understreker likevel at kvinner med normalt store bryster har lite å vinne på å ligge med bh om natten.

- For dem med svært store bryst, derimot, kan nok dr. Perrys råd ha noe for seg.

Det sier plastikkirurg Øyvind Borch Bugge ved Bugge Plastikkirurgi seg enig i:

- Med mindre bryst trenger du ikke stresse, men har du større bryst - altså en C, D eller mer - kan det være et poeng å sove med bh. I så fall bør du gå for en sports-bh eller en annen komfortabel variant uten spiler, sier Bugge.

Kan forebygge heng

VIKTIGERE MED RIKTIG STØRRELSE: Ifølge Hauge er det mer avgjørende for brystene dine at du velger den riktige bh-størrelsen enn at du sover med en bh om natten.
VIKTIGERE MED RIKTIG STØRRELSE: Ifølge Hauge er det mer avgjørende for brystene dine at du velger den riktige bh-størrelsen enn at du sover med en bh om natten. Foto: FOTO: Thinkstock.com

Hauge poengterer at det viktigste du kan gjøre for å forebygge heng i brystene er å beskytte huden mot faktorer som skader hudens styrke og elastisitet.

Unngår du røyking, overdreven soling og overdreven bruk av alkohol, er mye gjort.

- Unngår du røyking, overdreven soling og overdreven bruk av alkohol, er mye gjort. Det er ellers viktig å huske at huden er et organ, og at et sunt kosthold med vitamin A, C og E vil styrke huden ytterligere, sier Hauge.

Det bekrefter også Bugge:

- All hud på kroppen «henger» mer med årene. Sørg derfor for god støtte - særlig når du trener. All løping og hopping vil gi et unødig drag i huden rundt brystet dersom du ikke bruker en godt tilpasset bh. Store vektforandringer er også negativt for brystene, sier Bugge.

- Å løpe til bussen er verre

Wenche Skjellnan, eier og daglig leder av undertøysbutikken «Det Lille Under», tror heller ikke at å sove med bh vil utgjøre en stor forskjell for brystene.

- Det høres egentlig helt forferdelig ut. Jeg tror dessuten det er viktig at du lar kroppen få skikkelig med blodgjennomstrømning, sier Skjellnan.

Hun mener videre det vil være en større belastning å for eksempel løpe til bussen uten bh enn å sove med en natten gjennom.

- Da deiser jo puppene opp og ned. Det kan bli tungt. Dersom du likevel ønsker å sove med bh, må du selvfølgelig gjøre det. Men da bør du velge et produkt som er behagelig å ha på seg i hvilestilling, sier Skjellnan.

Blyanttesten

Usikker på om du har anlegg for hengebryster - eller om du allerede har det? Ifølge Hauge finnes det en enkel måte å finne ut av det på.

- På folkemunne snakker vi om «blyanttesten». Klarer du å legge en blyant i folden under brystet, og blyanten blir hengende av seg selv når du står oppreist, foreligger det en viss grad av ptose, sier Hauge.

Klarer du å legge en blyant i folden under brystet, og blyanten blir hengende av seg selv når du står oppreist, foreligger det en viss grad av ptose.

Generelt ser han få bh-tabber gjort av norske kvinner.

- Når det er sagt, tror jeg generelt at den enkelte kvinne kan bidra til bedre støtte ved å gå opp i cup-størrelse og ned i omkrets sammenlignet med ens intuitive oppfatning, sier Hauge.

Les også:

90 prosent av alle kvinner har det

Maten som gjør deg penere

Her snoker menn på badet

Følg oss på Facebook!

Klarer du å se forskjellen på retusjert og naturlig?

Meld deg på Klikk Motes nyhetsbrev og hold deg oppdatert på det siste innen mote og skjønnhet

Vi har testet 17 populære nettbutikker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning