Ukemeny

Her har du oppskrifter for hele uka

Maten som gjør deg glad.

Publisert Oppdatert

En ny ukemeny er laget fiks ferdig til deg!

I løpet av denne uka skal smaksløkene stifte bekjentskap med en nordisk wok, basilikumsaus, thaisuppe. Og så skal du få bryne deg på å lage en paideig. Det klarer du fint!

Mandag: Den beste suppa

Vi begynner med et brak denne uka!

Denne thaisuppa er slik som en thaisuppe skal være. Fra kokosmelken kommer fylden, karri gir oss dybden og lime gir oss den deilige syrligheten sammen med sitrongresset.

I oppskriften er det kylling, men det er ingenting i veien for å bytte med fisk eller bare ha flere grønnsaker i.

Tirsdag: Selvsagt kan du lage pai!

Klarer du å lage en pai i full fart?

Klabert.

Det er bare å kjøre smør og mel sammen i en kjøkkenmaskin - og så drypper du litt vann i til det samler seg til en deig.

Når man forsteker deigen blir den ikke kjip og soggy. Det bør ikke ta mer en 10-12 minutter - og den tiden bruker du til å lage innholdet: Pisk sammen egg, crème fraîchen, melka og bland inn reker og fisk. Hell i formen og stek til det stivner, det tar en halvtimes tid.

Onsdag: Bacon med pasta

Ukens pastarett er av det enkle slaget. Det handler om å blande bacon med spinat. Du kan gjerne steke bacon i ovnen, så har du bedre plass på komfyren.

Torsdag: Ukens beste saus

Det som gjør denne retten så fin er den milde basilikumen. Det er viktig å vende den inn helt til slutt, den tåler ikke godt varme.

Ørreten bakes i ovnen - da har du mest kontroll og unngår at den blir tørr og trist.

Fredag: Kamskjell med pepperens indre kvaliteter

Retten er hentet etter et dypdykk i arkivet. Du begynner med å få frem det beste i pepperens ved å riste det i en varm panne. På den måten kommer duften opp i nesa - det som er pepperets indre kvaliteter.

Ferske kamskjell er rådyrt (selv om det ikke burde være det). Du kan gjerne kjøpe dem frosne (mye billigere) og tine dem over natten i kjøleskapet.

Det viktigste for et godt resultat er å tørke dem skikkelig, skikkelig godt før de stekes, eller får de ikke den karamelliserte overflaten du vil ha når du steker. 

Lørdag: Finnbiff med ny teknikk

Om wokpannen hadde kommet til Norge for 200 år siden, hadde vi hatt flere retter som denne her. Her spretter kål, viltkjøtt og einerbær rundt om i wokpannen i skjønn forening.

I oppskriften står det kvernet viltkjøtt, men det er finfint å bruke finnbiff, altså reinsdyrskav.

Og så låner vi litt smak fra Østen gjennom soyasausen.

Søndag: Langkokt svinekjøtt

Vi avslutter uka med å koke kjøtt i øl hele dagen - eller i alle fall mange timer. Det er ikke mye arbeid med denne retten. En ting er dog viktig å få med seg, nemlig å ha i litt sukker - ellers blir det fort bittert.

Jeg elsker å lage en skikkelig potetmos til denne retten.

Ha en smakfull uke!

Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

20 g Ingefær

0.5 stk Rød chili

Sitrongress

2 fedd Hvitløk

10 stk Sjalottløk

2 bokser Kokosmelk

5 dl Kyllingkraft

2 stk Rødløk

3 stk Vårløk

2 stk Kyllingfilet

6 stk Cherrytomat

0.5 stk Lime

1 ts Fiskesaus

1 ss Karri

Koriander, fersk

Olje/smør til steking

Galangal

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen