Test av urøkt pinnekjøtt

Det beste pinnekjøttet får terningkast seks!

Vi har testet 16 typer urøkt pinnekjøtt.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Smakstesten av urøkt pinnekjøtt 2014 er utført av Tore Teigen og Frank Johansen. Begge er pølsemakermestre med lang erfaring fra kjøttbransjen og som blant annet har vært fagdommere i NM i kjøtt flere ganger. 

Produktene er testet blindt og vurdert ut fra smak og utseende, og gitt terningkast ut fra et samlet helhetsinntrykk. Pinnekjøttet er vannet ut i 15 timer, deretter dampkokt på rist i cirka 3 timer. Testpanelet har vurdert smaken på pinnekjøttet ferdig tilberedt, og i tillegg vurdert utseendet på pinnekjøttet før og etter koking.

Testutvalget representerer en stor andel av de ulike typer pinnekjøtt som er til salgs i norske dagligvarekjeder, og som er til salgs over hele landet.

Produktene er handlet inn i uke 48 hos Meny, Rema 1000, Coop Mega og Rimi i Oslo. Prisene som er oppgitt er kilopris i de butikkene varene er innkjøpt og kan variere.

HER ER TEST AV PINNEKJØTT FOR 2015.

1,7 millioner nordmenn spiser pinnekjøtt på julaften, og resten spiser gjerne pinnekjøtt en gang eller to i løpet av desember måned de også.

Det saltede og tørkede sauekjøttet har tradisjoner i Norge siden 800-tallet, og har vært særlig vanlig på steder med mye sauehold, som Vestlandet. I likhet med svineribba har pinnekjøttet høyt fettinnhold, og det fikk dermed status som fest- og høytidsmat.

Juleøl fra polet eller fra butikken er naturlig tilbehør.

I dag har vi kanskje ikke så stort behov for det ekstra fettet, men pinnekjøtt brer om seg som trendmat i stadig nye miljøer, og ikke bare på Vestlandet. 

16 urøkte pinnekjøtt

Men er det "ett fett" hvilken type pinnekjøtt du velger? Det finnes utallige varianter pinnekjøtt å få kjøpt nå i julestria, og vi ønsket å finne ut hvilke som smaker best. Vi har testet 16 typer urøkt pinnekjøtt ved hjelp av våre erfarne smaksdommere, pølsemakermestrene Tore Teigen og Frank Johansen.

Vi har også testet røkt 8 typer røkt pinnekjøtt. Disse har vi samlet i en egen test, siden det er lite hensiktsmessig å sammenligne røkt og urøkt i samme test.

Teigen og Johansen mener forskjellen på godt og dårlig pinnekjøtt kan være som natt og dag. 

- I utgangspunktet er det kvaliteten på lammet som avgjør hvor godt pinnekjøttet vil smake. Men tørkeprosessen og saltingen har også stor betydning, forklarer Teigen.

Pinnekjøtt henger nemlig til tørk i noen uker etter at lammet er slaktet, før det kommer til salgs i butikken. På grunn av denne tørkingen får pinnekjøtt lang holdbarhet, i uåpnet pakning kan det ligge i romtemperatur i flere måneder uten å bli dårlig.

Vann det ut lenge!

Tore Teigen mener en stor feil folk gjør med pinnekjøttet er at de vanner det ut i for kort tid. På pakningen står det oftest anbefalt vanning i 10-20 timer, det mener Teigen er for kort tid. 

- 36 timer pleier jeg å vanne ut kjøttet, og bytte vann en eller to ganger. Da blir kjøttet perfekt salt. Og hvis noen synes det er for lite salt da, er det bare å sette en saltbøsse på bordet, sier han.

Pinnekjøttet som var med i testen ble vannet ut i 15 timer før det ble dampet i kjele i cirka 3 timer. 

Dyr testvinner

Det er store prisforskjeller på pinnekjøttet du får kjøpt i butikken. I de fire kjedene vi var i, fant vi kjøtt med en kilopris fra 109 til 389 kroner.

Med andre ord er ikke pinnekjøtt "fattigmannskost", du må fort beregne 350 til 500 gram pr person siden det er veldig mye bein. Pinnekjøttet blir laget av sidene på lammet, det samme som ribba på grisen, og noen kaller det for fåreribbe. 

Det beste pinnekjøttet i år kommer fra Smedstuen Gård, mener våre to eksperter, etter å ha blindsmakt seg gjennom de 16 variantene. 

- Dette er et flott pinnekjøtt, passe magert og med god kjøttsmak. Det er heller ikke for salt, mener testpanelet.

De har derfor ingen problemer med å gi Smedstuen Gårds pinnekjøtt terningkast 6, selv om prisen etter deres mening er i høyeste laget.

- Det blir dyre bein, påper Frank Johansen lakonisk.

Les også:

Test av årets juleøl

Slik tilbereder du pinnekjøttet

Stor test av bacon i skiver

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning