Test av ostehøvler

De billige er best!

Glem designen. Det viser vår test av 13 ostehøvler.

Publisert Oppdatert

Om testen:

I panelet satt Ida Marion Berg Hauge og Marianne Hayes Antonsen. Hauge er daglig leder, og Antonsen er matfaglig konsulent. Begge hos Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Alle høvlene er testet på tre ulike ostetyper: Brunost, gulost og myk fløteost. Alle ostene er lagret under lik temperatur.

Ostehøvlene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Alle ostehøvlene i denne testen er av den ordinære typen med hel klinge og uten riller. 

Vinneren fra Fiskars får ikke en designpris, men skjærer begge ostetypene best. Klassikeren fra Bjørklund er også en meget god ostehøvel.

Vi har tatt med alle typer ostehøvler, fra de enkle Clas Ohlson-variantene til de mer fancy designutgavene. 13 stykker til sammen.

Kriterier

Godt grep, skjæregenskaper, hvor fine skivene blir og byggekvalitet er kriteriene i denne testen. Vi har vært ute etter den høvelen som kan brukes på de ostene vi har på bordet til hverdags.

Det er et strengt krav å stille siden det er vanskelig å få en ostehøvel til fungere bra både på en ganske hard gulost og en bløt fløteost. Selv om den høvelen finnes, har vi lagt mest vekt på prestasjonene på brunost og gulost.

Høvelen skal ligge godt i hånden med passe størrelse og riktig form. Det skal også være passe tungt slik at ostehøvelen har grei balanse.

Uanstrengt skjæring?

Selve skjæringen skal foregå uanstrengt, klingen skal gli lett igjennom osten uten at det lugger. Osteskiven skal slipe lett, og ikke følge med høvelen, og de skal være passe tykke.

Når det gjelder tykkelse på skiven, er vi den litt mer nøysomme delen av Europa: To skiver ost skal ligge på 12 - 15 gram. Formen på skivene skal være hel og fin, ikke krøllete eller rufsete i kantene.

Dette er ikke en langtidstest, men vi har vurdert byggekvaliteten. Først og fremst har vi vurdert om det er brukt solide materialer og om utførelsen er skikkelig. Vi har ikke trukket for treskaft, selv om disse høvlene bør vaskes for hånd. Her kan du velge andre materialer på de fleste av høvlene.

Vinneren

De beste høvlene i denne testen kommer fra Fiskars. De ser ikke akkurat ut som vinnere der de ligger på bordet, men overbeviste stort når det skulle skjæres. Her presterte de suverent på alle de viktige kriteriene. Bygekvaliteten er det eneste punktet der de ikke får full skår.

Mange av de mer prangende designhøvlene fungerer dårlig når det skal skjæres gulost og brunost, og da er det særlig tykkelsen på skivene vi snakker om.

Her er det selvsagt mulig å kikke litt lenger ned på listen om du vil ha skiver i rausere tykkelse. Sabor Ultima eller høvelen fra Clas Ohlson er et bra alternativ da.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning