Test av maltwhisky

Delt seier i maltwhisky-testen

Japaner kommer best ut sammen med en skotte.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Produktene er bedømt etter 100-poengskalaen har sitt opphav i den mest innflytelsesrike vinanmelderen de siste 30 årene, amerikanske Robert Parker.

Det er egentlig en 50-poengskala, den starter på 50 og går opp til hundre. Ved 50 poeng snakker vi om et produkt som er helt ødelagt og udrikkelig. Skulle noe mot formodning få 100 poeng snakker vi om det helt perfekte produktet.

Pris er ikke med i vurderingen.

Single malt er ikke for amatører, verken de som lager den eller de som skal drikke den. De skotske typene gjør det selvsagt bra her, men en whisky fra Japan er også med helt i toppen på vår liste.

Vi har testet 13 ulike typer og plukket ut de som er 10 år gamle.

Her har vi også samarbeidet med Norsk Maltwhiskylag for å finne et riktig utvalg.

Kriterier

I denne testen har vi vektlagt duft, smak, ettersmak og balanse. Farge har vi ikke notert oss fordi enkelte av whiskyene kan ha blitt tilsatt fargestoff.

Vinnerne

Det var to whiskyer som utmerket seg i denne testen. En skotsk og en japansk. Både Hazelburn 10 YO Single Malt og japanske Yoichi 10 Years Old De fikk 85 poeng. 

Det var ganske jevnt blant de resterende whiskyene i testen, men helt nederst på listen havnet den skotske whiskyen, Isle of Jura Single Malt 10 Years Old. Testerne ga den 80 poeng. 

Hva kan kalles single malt?

Tidligere var det vanlig å selge whisky som hadde vært lagret i 8 år. Etter hvert steg alderen til 10, og så 12 år, og i dag er dette vanlig for de fleste etablerte destilleriene.

Mange mener at 10, 12 og kanskje 15 år er optimalt for en maltwhisky. Dette er for at whiskyen skal modnes tilstrekkelig, men ikke ta for mye preg av fatet. 

En 10 år gammel whisky som kommer fra et enkelt fat har vanligvis ligget hele tiden på samme fat, men noen benytter såkalt finish på fatet og avslutter med noen måneder på et annet fat for å gi whiskyen en annen karakter. Dette vil vanligvis stå på etiketten.

Slik nyter du din whisky

- En god maltwhisky skal være en opplevelse å nyte, sier Ivar Aarseth, president i norsk maltwhiskylag.

Den skal drikkes på ca 18-20 grader og trenger tid i glasset, slik at lukt og smak kommer til sin rett. De fleste nyansene finnes i lukten og det er derfor nødvendig å benytte et glass som konsentrerer lukten til nesen.

- Noen dråper vann kan åpne whiskyen for andre lukt- og smaksopplevelser. En whisky med is kan være en forfriskende drink, men det kjøler ned whiskyen og vil derfor ikke gi den samme opplevelsen, poengterer Aarseth. 

Den japanske whiskyen er for tiden utsolgt fra leverandør. 

Test gjerne dine egne kunnskaper om whisky

Les også:

Oppskrift på Irish Coffee

Sjokoladetrøfler med whisky

Slik velger du riktig glass

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning