Test av karbonadedeig

Den billigste får terningkast 6

Høy kvalitet, men en er best.

TEST AV KARBONADEDEIG: Vi har smakstestet 5 ulike typer karbonadedeig.
TEST AV KARBONADEDEIG: Vi har smakstestet 5 ulike typer karbonadedeig. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
RETT FARGE: Karbonadedeig skal ha en fin og frisk rødfarge, mener pølsemaker Tore Teigen.
RETT FARGE: Karbonadedeig skal ha en fin og frisk rødfarge, mener pølsemaker Tore Teigen. Foto: Tore Fjeld
GOD KVALITET: Ekspert Tore Teigen synes det er god kvalitet på karbonadedeigen. Ingen av produktene får dårligere karakter enn 3.
GOD KVALITET: Ekspert Tore Teigen synes det er god kvalitet på karbonadedeigen. Ingen av produktene får dårligere karakter enn 3. Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Smakstesten av 5 ulike typer karbonadedeig med tilsatt salt og vann er utført av pensjonert pølsemakermester Tore W. Teigen, som i dag jobber som uavhengig konsulent for kjøttbransjen.

Karbonadedeigene er vurdert ut fra utseende, konsistens/stekeegenskaper og smak, der smaken er tillagt mest vekt. 100 gram av hver karbonadedeig er hakket opp og stekt, og deretter veid på nytt for å avdekke stekesvinn. Kiloprisen er basert på prisen i butikken hvor karbonadedeigen er kjøpt. Produktene er kjøpt inn i uke 33 på Rema 1000, Coop Mega, Meny og Rimi i Oslo.

Karbonadedeig er et magrere alternativ til kjøttdeig, og mange velger nettopp karbonadedeig når de skal lage hamburgere eller hjemmelagde karbonader. Er du opptatt av å telle kalorier gjør du også lurt i å velge karbonadedeig, det er faktisk cirka 40 % mindre energi i karbonadedeig sammenlignet med kjøttdeig. 

Vi har fått pensjonert pølsemakermester Tore W. Teigen til å smaksteste 5 ulike typer karbonadedeig av storfe som selges i dagligvarekjedene. Han har tidligere smakstestet blant annet kjøttdeig,  wienerpølser og ketsjup for Klikk.no.

Magert kjøtt

Karbonadedeig er som sagt et magert kjøttprodukt, og kan inneholde maks 5 % fett. Råvaren er renskåret storfekjøtt, og i tillegg kan det tilsettes maks 5 % vann og 1 % salt.

– Det selges vesentlig mer kjøttdeig enn karbonadedeig i Norge, forteller Tore Teigen.

Dette skyldes nok at kiloprisen på karbonadedeigen gjennomsnittlig er høyere, men faktisk koster de billigste produktene i vår test mindre pr kilo enn flere av kjøttdeig-produktene.

Alle ser bra ut

Når Teigen skal vurdere smaken og kvaliteten på de ulike karbonadedeigene, ser han først på utseendet. Her finner han lite å trekke på alle de fem produktene. 

– De ser gjennomgående veldig flotte ut. Røde og fristende i fargen. Noen er mer mørkerøde enn de andre, men det er ikke negativt etter min mening. 

Teigen gir alle en 5-er på utseende bortsett fra Gildes karbonadedeig som fortjener toppscore og 6 hvis man bare ser på utseendet.

Smaken varierer

Karbonadedeig er magert og får ikke mye hjelp av fettet til å gi smak. Derfor er det et poeng at mest mulig av fuktigheten bevares i kjøttet også etter steking. Vi hakket opp og stekte alle karbonadedeigene i stekepanne, før smaksdommer Teigen smakte på alle og ga sin vurdering.

Han konkluderer med at karbonadedeigen fra Best Pris uten tvil er best på smak, i tillegg til å være billigst. 

– Det er en god smak og ganske saftig med lite stekesvinn. Fargen er også flott. Et godt produkt som uten tvil fortjener toppscore, mener Teigen.

Han vil ikke gi noen av produktene dårligere enn terningkast 3, for det er gjennomgående bra nivå på karbonadedeigen. 

Kilopris

I oversikten over enkelttestene under er det pakkeprisen som er oppgitt - siden det er ulik vekt, gir ikke dette en riktig prissammenligning. Så mye koster karbonadeigene per kilo:

Best Pris: 99,14Matmesteren: 114,50Coop: 131,25Meny: 134,75Gilde: 147,25

Les også:

To burgere får terningkast 6

Disse hamburgerbrødene er de sunneste

Slik lager du perfekte karbonader

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning