Test av hvitløkspresser

Èn hvitløkspresse blir hyllet av testerne

Mens to får strykkarakter.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Produktene er testet av to hobbykokker og matbloggere.

Jane H. Johansen er selverklært «matnerd» og for tiden i ferd med å skrive sin første kokebok for Cappelen Damm. Etter å ha vært vegetarianer i 15 år gikk hun over til vegansk kosthold i 2009. På samme tid startet hun matbloggen Veganmisjonen.

Marit Røttingsnes Westlie jobbet tidligere med markedsføring, men startet matbloggen Fru Timian fra hun flyttet fra hovedstaden til Rakkestad. Hun er opptatt av å lage ujålete, ukomplisert og umåtelig god mat.

Ingen av testerne er profesjonelle kokker, men bruker hvitløk i det daglige.

De har testet produktene som en del av sin vanlige matlaging over flere dager. De har deretter vurdert produktene opp mot kriteriene effektivitet, uforming (design) og rengjøring.

Disse kriteriene er vektlagt forskjellig. Terningkastet er beregnet ut ifra dette.

Hvitløkspresse ble i mange år sett på som et latterlig og unødvendig kjøkkenredskap. Men for noen har den etterhvert blitt uunnværlig.

I tillegg til å gjøre jobben kjapt kan du lettere justere hvor sterk hvitløkssmak du vil ha.

Klikks egen matskribent, Christopher Sjuve, skriver at det skyldes at hvitløk består av tusenvis av små celler:

«Og hver av disse cellene inneholder gass (kan man se for seg). Hvor mye (hvor sterk) hvitløkssmak du får avhenger av hvor mange av disse cellene du tar hull på».

Bruk av hvitløkspresse vil derfor få ut kraftigere smak enn om man skjærer eller finhakker med kniv.

Se det geniale hvitløkstrikset du bør kunne her.

Effektiv og brukervennlig

Vår ene tester, Jane H. Johansen, bruker mye hvitløk i sin matlaging. Hun er også opptatt av gode verktøy.

- Det er en fordel at man slipper å skrelle hvitløken før den presses. Den bør også være enkel å rengjøre. Noen presser er sånn at man må knote noe enormt for å få ut restene, sier hun.

Den andre testeren, Marit Røttingsnes Westlie, er også opptatt av brukervennligheten.

- Så mye som mulig av hvitløkfeddet må bli presset gjennom, slik at det ikke ligger igjen inni selve pressen. Den bør også ha et godt håndtak, mener hun.

Store prisforskjeller

Hvitløkspresserens popularitet har også skapt et stort marked. I denne testen koster den billigste presseren (Jonas of Sweden) 69 kroner, mens presseren fra Rösle koster på 499 kroner.

Det er imidlertid i mellomsjiktet vi gjør de interessante funnene.

Selv om begge testerne er begeistret for den dyre pressen fra Rösle, er det Oxo Good Grips som får flest poeng. Den har veiledende pris på 249 kroner.

- For meg er dette testens vinner. Denne kunne jeg tenkt meg å bruke i det daglige. Ofte trenger man å presse flere fedd på rad, og da er denne enkel og rask å renske før neste fedd. Den virker solid, enkel og trygg, konkluderer Jane H. Johansen.

Oxo fås blant annet kjøpt på Jernia. Rösle er tilgjengelig på Traktøren og Rafens.

Til samme pris får du den utradisjonelle presseren Rocker fra Joseph Joseph, som omtales som «håpløs» og får terningkast 3.

Billig, men ikke bra

To produkter får terningkast 2 i testen. Det er Leifheit Proline (159 kroner) og Coline (99 kroner). Av disse er det sistnevnte som får hardest kritikk, og det er på grunn av løsningen som er valgt.

- Selve pressen har tre ulike innstillinger slik at du kan presse hvitløkfeddet fint, grovt og i skiver. Det funker dårlig. Skivene blir veldig grove og stygge. De ser opprevet og ikke skjært ut. I både den fine og den grove pressen blir det igjen veldig mye av feddet som ikke blir presset ut, forklarer Westlie.

Selv om presseren kan tas fra hverandre og dermed bli ordentlig ren er det, ifølge testerne, upraktisk med så mange smådeler.

På vei ut av sortimentet

Coline selges på Clas Ohlson og kommunikasjonsansvarlig Camilla Tully forteller at den er i ferd med å byttes ut.

- At en av våre produkter ikke lever opp til våre kunders forventninger er noe vi tar på alvor. Vi ønsker å tilby våre kunder gode kvalitetsprodukter til Clas Ohlson-priser. Våre innkjøpere jobber kontinuerlig med produktutvikling. Dette aktuelle produktet er på vei ut av sortimentet og skal byttes i en ny og  bedre hvitløkspresse, i nær fremtid, forteller hun.

F&H of Scandinavia, som er leverandør for Leifheit Proline i Norge, tar med seg kritikken videre.

- Vi er både skuffet og overrasket over resultatet, men noen ganger er det selvfølgelig personlig smak og behag som kan være avgjørende. Vi selger i snitt ca 1200-1400 eksemplarer per år av denne og har kun fått positive tilbakemeldinger på produktet. Produktet er av høy kvalitet, og som bevis på dette gir Leifheit også tre års garanti. Men vi vil vidreformidle testresultatet til Leifheit, og kanskje de kan se forbedringspotensial i brukervennlighet, sier markedskoordinator Ellen Ramstad Sandnes.

Les mer her

Vi har smakt oss gjennom 24 grovbrød for å finne det beste

Det beste vaffeljernet koster like mye som to andre

- Dette baconet burde ikke være salgsvare

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen