Test av frossen fisk

Den billigste er best i test!

Vi har smakt oss forbi emballasjen og ble kraftig overrasket da vi testet fryst torsk.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Alle produktene ble smakt blindt (testpanelet visste ikke hva de fikk servert). I testpanelet satt Morten Leiren og Jan Mårtensson. De er begge kokker og jobber til daglig hos Fjelberg Fisk & Vilt. Leiren har gått i lære på Grand Hotell og har jobbet på flere av Oslos bedre restauranter. Mårtensson har tidligere vært kjøkkensjef på Stortorvet Gjestgiveri.

Alle fiskestykkene ble trukket i lettsaltet, kokt vann, i den trekketiden som ble anbefalt på pakningen. Fiskestykkene ble servert uten tilbehør.

Produktene er vurdert etter en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Er en pakke fryst torsk som koster fire ganger så mye som den billigste fire ganger bedre, og er lekker pakke med torskeloin bedre enn frossentorsk i blokk? Vi har testet alt vi kunne finne av fryst torsk, og vi ble overrasket over resultatet.

Utvalg

Vi har testet alle varianter av frossen torsk sammen. Både de som er frosset i blokk og de som ligger i hele fileter i pakken.  Vi fant 19 forskjellige typer og alle er kjøpt inn hos de store dagligvarekjedene. 

Kriterier

– Et stykke frossen fisk må vær så nær som mulig opp til fersk fisk, sier Morten Leiren i testpanelet.

Frossen fisk må behandles riktig og fryses fersk når det er riktig sesong. Det vil si når det er kaldt i vannet. 

Et godt fiskestykke skal lukte friskt, ha en skikkelig fiskesmak og konsistensen skal være delikat. Det betyr saftig og fint og fisken skal flake seg fint.

Billigst er best

Selv om kokkene i panelet er bortskjemt med fersk fisk, mener begge at noen av produktene kom ganske greit ut.

Noe overraskende kom First Price sin torskefilet best ut med 5 poeng. Testpanelet mener dette om fisken: 

- Dette er et fint stykke fisk som lukter friskt. Fiskekjøttet holder godt på saftigheten og det flaker seg fint. Delikat konsistens og god fiskesmak. Fremstår nesten som fersk torsk. 

Taperen av testen er Smart 365 torsk i blokk: En trist og kjedelig fiskeblokk som er grå på utseende. Ser ikke spesielt innbydende ut. Vassen smak av fisk. Ganske udelikat. Testens taper.

Flotte navn betyr lite

Det mangler ikke på flotte produktnavn i denne testen: Gourmet, ekstra store ryggfileter, indrefilet og loins. Det første vi kan slå fast er at det ikke er sammenheng mellom fint navn og fin fisk. Pris er heller ingen bra indikasjon på kvalitet. Testens vinner koster 59 kroner per kilo.

En av testens dyreste, Findus Gourmet ryggfileter, koster 174 per kilo, og var en av testens dårligste.

Det betyr at billigmerkene stort sett gjør det like bra og bedre enn de dyre, og at fisk i blokk stort sett gjør det dårligere enn der fisken er fryst i hele fileter.

Pris er oppgitt per pakke, går du inn på enkelttestene har vi også oppgitt pris per kilo.

Les også:

Slik lager du torsk med asiatisk vri

Torsk med hasselnøtter, bedre blir det ikke.

Slik lager du godt tilbehør til torsk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen