Test av brødkniver

- Det råeste jeg har vært med på

Begeistring for den beste brødkniven - vi har testet ni.

TEST AV KNIVER: Vi har testet ni brødkniver, og forskjellene er store.
TEST AV KNIVER: Vi har testet ni brødkniver, og forskjellene er store.
Publisert Oppdatert

Om testen:

Ekspertene: Bakesjef ved Godt Brød og deltaker på bakelandslaget, Thomas Valand, og knivsliper Gunn Kristine Smeby. Hun driver knivsliperiet Skjerp Deg Knivsliperi.

Brødknivene: Vi har testet ni forskjellige brødkniver på markedet i prisklassen 80 til 1700 kroner. Utvalget er bestemt ut i fra hvilke kniver det selges mest av i butikker som Jernia, Kitch’n, Rafens og Traktøren.

Brødkniv fra Ikea skulle også være med i testen, men uteble, da deres modeller på vei ut av markedet. Den nye modellen kom ikke inn i tide til testingen.

Kriteriene: De fem kriteriene knivene er blitt bedømt på, er størrelse, vekt, knivblad, grep og design. De tre første kriteriene er mest vektlagt, da grep og design er mer av en smakssak.

Testingen: Hver kniv er testet av begge ekspertene på tre forskjellige brødtyper: formloff, halvgrovt brød og kompakt müslibrød. Sistnevnte inneholder utfordringer som forskjellige typer frø, nøtter og tørket frukt, i tillegg til at det har ekstra hard skorpe.

En brødkniv finner du på alle norske kjøkken. Det finnes mange brødkniver på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilken du bør kjøpe og hva du skal se etter. Derfor har vi testet ni forskjellige populære brødkniver på markedet.

Ekspertpanelet var ikke i tvil om hvilken brødkniv som var den innlysende vinneren etter testen. Kniven fra Kai Shun skilte seg tydelig ut og danket ut samtlige av de andre knivene.

- Ingenting kan måle seg med denne brødkniven. Dette er det råeste jeg har vært med på. Den er gjennomført i hver minste detalj, sier knivsliper Gunn Kristine Smeby entusiastisk.

- Kan skjære i en evighet

Andre kniver imponerte ikke like mye. Brødkniven fra Sabatier ble testens taper.

- Snakk om sløv kniv. Her kan vi stå og skjære til i kveld. Denne kniven har alt jeg ikke vil ha: Den er pinglete, liten, tynn og sløv, ler bakesjef ved Godt Brød og deltaker på bakelandslaget, Thomas Valand.

Marit Gatevold, kjedeleder i Rafens, sier at denne kniven er tilpasset en mindre hånd.

– Knivene er både lettere og nettere enn mange tradisjonelle kokkekniver, noe som gjør at de balanserer godt i en ikke altfor kraftig hånd. Det tynne stålet gir marginal spalting ved skjæring, noe som gjør både kokkekniven og fileteringskniven i serien til manges favoritt. Denne kniven passer nok bedre til det typiske franske brødet enn til norsk grovbrød, sier Gatevold. 

Trenger tyngde

Knivsliperen og bakesjefen er klar på hva som definerer en god brødkniv.

- Den optimale brødkniven knivblad på 24 cm. Den skal gli lett gjennom brødet med noen få lange drag. Er den kortere blir det kronglete, og hvis den er mye lengre kan det være utfordrende å bruke kniven, forklarer Smeby.

- Jeg er opptatt av at brødkniven skal ha en viss tyngde. Den skal jobbe seg gjennom brødet av seg selv uten at man skal trenge å bruke mye makt, sier Valand.

Minus for smuler

Kniven skal også skjære pene, rette skiver.

- Noen brødkniver drar mye smuler ut av brødet og etterlater rufsete skiver. Det trekker ned, sier Smeby.

Når det kommer til vedlikehold av brødkniven, er de ikke i tvil om hva som er knivens verste fiende.

- Ingen kniver tåler oppvaskmaskin. Oppvaskmiddelet inneholder slipemidler som tar bort skitt, noe som er svært ødeleggende for kniven, sier knivsliperen.

– Og unngå for all del å oppevare kniven i en skuff sammen med andre redskaper. Brødkniven bør henge på veggen eller stå i et stativ, sier Valand.

Mange skuffelser

Du trenger ikke å eie mer enn én brødkniv, og de er enige om at det er vanskelig å finne en god brødkniv til under 1000 kroner.

Resultatene vi kom frem til overrasket panelet.

– Jeg er litt paff over at det var så mange kniver som skuffet. Flere av de vi testet var sløve og skar stygge skiver. Det var jeg ikke forberedt på, sier Valand.

Smeby er enig.

– Hvis du ikke er ekstremt opptatt av kjøkkenredskaper og investerer titusener av kroner på kniver, er det mye her som er for dyrt. Mange av knivene her er overpriset i forhold til hva du får for pengene, konstaterer hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning