Test av akevitt - 2015

Gamling vinner akevitt-testen

Klassikere på topp - vi har testet 20.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er norsk, nordisk og europeisk mester for somelierer. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for somelierer, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Poeng

Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best.

Akevitten i årets test er hentet fra listen over de mest solgte i desember 2014. Med andre ord: De akevittene vi nordmenn kjøper til jul, 20 typer totalt.

Det er store endringer fra fjorårets test - faktisk tar fjorårets vinner en av bunnplassene i årets test!

Vinneren

Ifølge smakerne var det noe noen gode, men mange dårlige. Hele syv har fått fra 80 poeng og nedover, mens de på topp ligger støtt på 87,88 og 89 poeng.

Helt på topp finner vi en skikkelig klassiker: Gammel Reserve. Om den skriver panelet: "Fyldig og rik med god lengde. En godt balansert akevitt."

På plassene etter følger Gilde Non Plus Ultra og Gammel Opland med henholdsvis 88 og 87 poeng.

Akevittfakta

Lys akevitt, eller taffelakevitt, er enten ulagret eller lagret på gamle eikefat i en relativt kort periode, typisk 3–6 måneder. Derfor har ikke akevitten fått farge fra treverket slik at den enten er lys eller klar. Taffelakevitt har gjerne utpreget kryddersmak, fortrinnsvis av karve.

Brun akevitt har fått farge etter å ha blitt lagret på nyere eikefat, eller den har vært lagret i flere år. Da trekkes fargen ut fra eikestavene. Smaken er gjerne litt rundere enn taffelakevittens.

Det finnes også brun akevitt som ikke er fatmodnet. Da er det tilsatt sukkerkulør for å få ønsket farge. De fleste kommersielle akevitter fargejusteres med sukkerkulør. Unntaket er blant andre single cask. De fleste brune akevitter som er fatmodnet, produseres i Norge, og ifølge regelverket må all akevitt som skal betegnes som norsk akevitt modnes i minst seks måneder.

Linjeakevitt er ikke en egen akevittype, men har fått navnet linje fordi den sendes med skip til Australia og tilbake igjen. Akevitten har dermed passert ekvatorlinjen to ganger. (kilde: wikipedia)

I denne testen er brun og blank akevitt testet hver for seg, de blanke er listet til slutt. 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning