Vin til laks

Vin til laks

Denne vinen passer best til laks.

Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Med ujevne mellomrom vil jeg forsøke å skrive litt om vin. Jeg er ingen ekspert, men vil herved invitere til å være med å diskutere vin og vin til mat på vår facebook-side. Den første oppgaven jeg har gitt meg er umulig: Vin til laks.

Det er nemlig ikke spesielt enkelt å anbefale en vin til laks, eller annet for den saken skyld. Dersom jeg skriver "styr unna argentiske hvitviner", kan du være trygg på at en eller annen vil gjøre et poeng av en fantastisk hvitvin han fant i Argentina. Og vet du? Den drakk han til laks.

Det blir verre: Både roséviner og rødvin drikkes til laks. For å gjøre det enklere for forfatteren dropper vi det i dag. Det holder med å si at dersom du velger rødt, velg lett. Viner som er laget på druen pinot noir er ditt sikreste kort. Og sjekk testen av rosévin her.

Så var det hvitvin. Det finnes ikke den hvitvin som ikke er anbefalt til laks. Og det forteller oss bare at hvit vin er godt til laks. Men, det vi må spørre oss er: Finnes det en type hvitvin som er bedre enn noen annen?

Tre viner til laks

Jeg bestemte meg for å ta for meg noen stiler - noen vintyper, med tre ulike druer:

  • Riesling
  • Chardonnay
  • Sauvignon Blanc

Først ut var sauvignon blanc.

Sauvignon blanc er kjent for å lukte "grønt" av solbærblader og kattepiss. Det høres ikke ut som en vinner. Jeg husker godt jeg erklærte at jeg "ikke likte" sauvignon blanc da jeg jobbet på Vinmonopolet som student.

De tålmodige medarbeiderne var elegant overbærende med meg og må ha forstått det jeg skulle forstå mange år senere: Dette er vinelskerens drue. Særlig de som liker syrlige viner.

I dag er det kanskje den hvitvinen jeg kjøper oftest. Det beste minnet fra en ferie på Rivieraen nylig er å sitte med tærna i sanda, et glass sauvignon blanc i hånden og vite at det finnes mer i flasken som kjøler seg ned i en bøtte med is.

Den vinen som forsårsaket den pubertalske uttalelsen var sannsynligvis en billig variant. Og nettopp de billige utgavene av sauvignon blanc kan være, bokstavelig talt, vonde å svelge. Det er disse vinene som må ta skylden for kattepiss-karakteristikken. Derfor måtte jeg prøve både en rimelig og en mer klassisk - og dyrere - variant.

Det viste seg at den billige varianten, Arrogant Frog Sauvignon Blanc 2011, KR 99,90, slett ikke var så ille som jeg fryktet. Dermed forsvant også den generaliseringen. Når det er sagt, var det tydelig at La Moussiére Sancerre 2011, KR 209,90 var et godt strå vassere. Den er større, mer smakfull og mer elegant. Om det er verdt 110 kroner mer vil alltid forbli et spørsmål om hvor mye 110 kroner er for den enkelte. Jeg synes dog det er litt vanskelig å forsvare at prisen er dobbelt så høy.

De mest kjente og klassiske sauvignon blanc-vinene kommer fra Loire i Frankrike. Det er to områder som dominerer, nemlig Sancerre og Pouilly-Fumé. Selv eksperter vil ha problemer med å skille vinene fra hverandre ved en blindsmaking.

Sauvignon blanc til laks? Absolutt. Et opplagt og godt valg. Muligens fungerer denne vinen bedre på luksusrestauranter enn hjemme. På en fjong restaurant vil du få flere fiskeretter. Og da er det nydelig å gå fra en kjempefrisk sauvignon blanc og senere la en fetere burgunder ta over ved neste fiskerett. Kanskje er det litt mye for en sauvignon blanc å ha hele hjemmemåltidet alene? Jeg tenker at jeg vil ha en rødvin å runde av den syrlige vinene med. Men, det er meg...

Tilbehøret er avgjørende. Når jeg serverer salat til fisken synes jeg Sancerre og Pouilly-Fumé er perfekt. Men, om det er mye, kraftig tilbehør synes jeg vinen spilles ut over sidelinjen.

Så var det riesling

Riesling kalles av Jancis Robinson (forfatteren av The Oxford Companion to Wine) verdens mest undervurderte drue. Det har kanskje endret seg litt. Og særlig her i Norge, hvor druen har mange fans. Likevel forblir riesling vinsmakernes drue mer enn noen annen. Forholdet mellom hvor mye skryt riesling får og hvor lite som faktisk selges er merkelig stort. Den kan være så enkelt som at flaskeformen, den tradisjonelle, høye tyske utførelsen, minner mange om ungdommens mange, grusomme møter med søtlige, kvalmende utgaver av denne vintypen.

For det skal sies: Riesling, som de andre druene, kommer i mange former. Og dårlig vin er dårlig vin, uansett hvilken drue den lages av.

Riesling forbindes først og fremst med Tyskland, men lages også i stor utstrekning i Østerrike, Alsace i Frankrike og andre steder i verden.

Det er like upresist å spørre etter "riesling" på Polet som å spørre etter "blomster" i blomsterbutikken. Det finnes søte, halvsøte, halvtørre og tørre. Og nå har også begrepet feinherb kommet til. Feinherb-vinene har gjerne blitt kvalifisert som halvtørre tidligere. (Noen mener feinherb er en måte å omgå den upopulære kategorien "halvtørr" på). Vinen jeg valgte var " Markus Molitor Edition 3. Bernkasteler Badstube Riesling Spätlese feinherb 2008" (KR 185,00). Som det framgår av navnet er denne vinen nettopp en feinherb og ikke tørr.

Jeg åpnet flasken under matlaginen. Og den er så nydelig at jeg måtte ta meg sammen for ikke å komme tomhendt til bordet. Det ville vært både dumt og flaut, for denne er virkelig helt fabelaktig til laksen. Under måltidet, hvor det ble servert mye annet enn laks, kom det fram at vi gjerne kunne spandere 185 kroner på vin og heller spare inn på maten. Men, altså, bare så lenge vinen er så god som denne.

Det er for lett å konkludere med at halvtørr riesling er godt til laks. Men, man må opp på et visst nivå. Det er neppe sensasjonelt å hevde dét. Det som var en sensasjon var nettopp denne vinen.

Riesling til laks? Absolutt!

Til slutt skulle den erkeklassiske hvite burgunderen til pers.

Hvite burgendere går for de aller fleste vinkjennere for å være de beste i verden. Setter du kniven på strupen til vinfolket og ber om ett enkelt svar på spørsmålet: HVA ER DEN BESTE, HVITE VINEN DU VET?, vil svaret blir "hvit burgunder".

Det er jo nettopp så vrient å svare fordi ulike viner har ulike bruksområder. Litt som med biler. En porsche er suveren på autobahn, men ikke så god på høyfjellet i vinterferien. Med mindre, da, du har en firehjulsporsche... Ja, og sånn går diskusjonene videre.

På mange måter er en god, hvit burgunder en firehjulsporsche. En som vinner alle diskusjoner. Du kan alltid drikke hvit burgunder. Det er det tryggeste vinvalget du gjør. Men, det er også det dyreste.

Så er det en ting å si om burgundere (det gjelder særlig røde, men også hvite) og det er at årgangen er viktig. Og det på to måter: Noen årganger er markant bedre enn andre. Det andre poenget er kanskje viktigere: burgunderne har det med å "sovne". Etter noen år (si to, tre år) mister de sin friske ungdommelighet og går i dvale. I denne perioden blir de bare kjedelige. Men så skjer underet: Etter dvalen våkner de til live igjen. Og da ser vi plutselig verdens beste viner åpenbare seg i all sin herlighet. Utrykket "Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves" kan godt stamme fra Burgund.

Matrot Meursault 2008 KR 325, var vinen som fikk prøve fiskelykken. (Riktignok 2009 årgangen, men vinen "heter fortsatt" 2008 på Polet). Dette kjenner man straks er en "stor" vin. Den mener alvor. Og kom ikke her med noe salat her, altså. - Nei, gi meg en fyldig smørsaus, hører vi den sier og slår i bordet.

For denne nydelige vinen trenger fylde som kan matche sin egen storhet. Ellers blir den altfor brautende.

Et av elementene som gjør den så kraftfull er eikefatene. Eikefatet tilfører en voldsom tyngde. Og drikkes denne vinen før all denne eiken er "integrert" blir det for påtrengende. Igjen: I Burgund må man passe på alderen.

Vin til laks

Konklusjonen på hva som passer til laks er ikke enkel å utrykke. Veldig mye vin passer til laks. Tilbehøret er avgjørende. Men, til syvende og sist er det dine egne preferanser og erfaringer som er utslagsgivende.

Når det er sagt er det faktisk rieslingen som kommer best ut av denne lille testen. Det er den beste all-rounderen. En vin som går nydelige til laksen, men også passer til salat og langt på vei tåler fete sauser - det er ikke lett å finne.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 5000 oppskrifter!

Hannemann

Laksekotelett blir lekkert

Så lekker kan en laksekotelett være. Laks med mer laks!

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

4 stk Laksekoteletter

150 g Erter

150 g Sukkererter

2 stk Nepe

2 ts Lakserogn

2 ss Smør

Erik Hannemann

Innbakt laks

Bakt laks i lekker innpakning. Butterdeigen er crispy og inni finner du deilig, saftig laks med nydelig kryddersmør...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

800 g Laksefilet

Salt og pepper

75 g Smør

3 ss Sennep

1 potte Dill

Urter

1 stk Sitron, revet skall

4 pl Butterdeig

1 stk Egg

Klikk.no

Asiatisk laks

Slik blir den asiatiske laksen god... I oppskriften finner du lime, soya og chili og hvitløk.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 dl Jasminris

4 ss Smør

2 fedd Hvitløk

1 ts Chili

3 ss Honning

4 ss Limesaft

3 ss Soyasaus

300 g Spinat

4 stk Laks

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning