Oppskrifter med løk

Verdens viktigste grønnsak

Det er et tårefylt, men sterkt forhold. Vi er mange som dyrker løkens matgleder.

BAKT LØK: Løk er viktig "krydder" i mange retter, men kan også spises som en rett i seg selv. Her er bakt rødløk med timiansmør.
BAKT LØK: Løk er viktig "krydder" i mange retter, men kan også spises som en rett i seg selv. Her er bakt rødløk med timiansmør. Foto: Foto: Alf Börjesson/frukt.no
Publisert Oppdatert
GASSMASKE: Det er faktisk en svovelholdig gass som gjør at vi gråter av løk.
GASSMASKE: Det er faktisk en svovelholdig gass som gjør at vi gråter av løk. Foto: Foto: Istockphoto
Sven Erik Renaa
Sven Erik Renaa

Han ser opp fra fjelen. Har han mistet jobben? Var polet stengt? Har Liverpool tapt? Tårene triller og ansiktet skjærer grimaser.

- Hvor mye løk skal vi ha på pizzaen, kjære?, sier han.

OK. Krisen som ikke var noen krise er avverget. Det er løken som får tårene til å trille. Det vil si: Det er cystein. En løk består av hundretusenvis av celler og når vi skjærer i løken ødelegges løkcellene og cysteinet frigjøres og blir til en svovelholdig gass som irriterer øynene.

Gråt ikke

Frilanskokken Sven Erik Renaa har sine anbefalinger til dem som strigråter og har det skrekkelig hver gang de skjærer opp løk:

  • Bruk svømmebriller. Eller enda bedre: Dykkemaske!
  • Legg løken i vann, både fordi det er lettere å få av skallet og for å dempe stoffet som fremkaller tårene.
  • Bit tennene sammen.

Andre tips:

  • Putt løken i fryseren 10-15 minutter før oppskjæring.
  • Stå under kjøkkenviften
  • Pust gjennom munnen.

Har du gode kjerringråd mot løk-tårer? Send inn en tips i kommentarfeltet nederst på siden.

Renaas: Alt begynner med løk!

Men litt lidelse er løken verdt. For hva skulle vi gjort uten løken? Sauser uten løk, gryter uten løk, biff uten løk? Nei, det er jammen vanskelig å forestille seg. Løken spiller så stor rolle for smaken på all verdens retter at vi nok trygt kan utrope den til verdens viktigste grønnsak.

- Uten løk ville jeg ha gått på veggen. Alt begynner med å skrelle løk, sier Renaa. Han nøler ikke med å gi oss sine beste løktips.

Herved serveres de:

  • Helt enkelt, men fantastisk godt garnityr: Stek vanlig gul kepaløk i litt olje først, og tilsett så smør. Ha på noen få dråper sitronsaft.
  • Litt mer avansert er karamelliserte småløk: Forvell løkene raskt i kokende vann. Skjær et lite kryss i roten på hver løk. Lag karamell ved å smelte sukker i stekepanne. Ha over litt vin eller eddik til du får en god syrebalanse. Jeg bruker rødvin eller rødvinseddik til røde løker, hvitvin eller eple-, champagneeddik eller annen lys eddik til lyse løker. Ha så i smør, og deretter løkene som du rører rundt til karamellen har festet seg.
  • Prøv å bake vanlig kepaløk hele og med skallet på og salt. Det samme kan du gjøre med småløk. Du kan også kutte av toppen på løken, hule den ut og fylle med kjøtt, couscous og hva du måtte ønske før du setter den i stekeoven - med eller uten ost på toppen.
  • Husk å bruke nok løk når du lager løksuppe. Det kan virke mye til å begynne med, men løken faller som kjent sammen ved varmebehandling. Fersk timian er veldig godt i suppen. Til gratineringen velger jeg selv oster med mye smak som gruyère, emmenthaler og vellagret jarlsberg.

Renaa synes ikke at vi skal være så nøye med å kjøpe "fine" løker. De forskjellige løktypene kan stort sett brukes om hverandre. Men noen forskjeller i smak og bruksområder er det.

Se oversikt over løktyper her.

Tutankhamons løk

Det er blitt felt enorme mengde tårer i løkens nærvær opp gjennom historien. Kineserne og egypterne dyrket løk og hvitløk allerede for fem tusen år siden. Løken var høyt verdsatt, i livet, men også i det hinsidige. Den 19 år gamle faraoen Tutankhamon skulle ikke skulle mangle løk på veien til dødsriket. Han fikk med seg en haug løk da han ble lagt inn gravkammeret sitt.

Løk spilte også en rolle i byggingen av pyramidene i Egypt. De hundretusener arbeiderne fikk nemlig sin lønn i form av ubegrenset tilgang til løk og hvitløk.

Pyramidene står fortsatt støtt, i likhet med løkens standhaftige posisjon i gastronomien.

Pai med stjerneløk og kjøttdeig

Bakt rødløk med timiansmør

Friterte løkringer med øl og persille

LØKSUPPE: Denne suppen koster under en tier pr. pers når du dropper Madeiraen.
LØKSUPPE: Denne suppen koster under en tier pr. pers når du dropper Madeiraen. Foto: Foto: Erik Hanemann

Onion Bhaji

Lam med løkmos

Løkpai

Løkpanne

Fransk løksuppe

Løksuppe med maderia og ost

SE OGSÅ:

Video: Hvordan kutte løk

Vårløkgrilling med stor ståhei

Kilder: "Krydder" av Jan-Öjvind Swahn (Teknologisk Forlag 1991), "Hva er tårer?" av Dagny Holm, forskning.no .

Foto: Foto: istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning