SALAT + NICE: Er lik en berømt salat fra Nice, salade nicoise. Salaten er blant de berømte rettene fra Provence.
SALAT + NICE: Er lik en berømt salat fra Nice, salade nicoise. Salaten er blant de berømte rettene fra Provence. Foto: istockphoto

Mat fra Provence

Smakebiter fra Provence

Drømmer du om ferie i Provence? En smaksreise er (nesten) gratis.

Publisert Oppdatert
IDYLL: Rosévinen er skjenket opp, og maten er verdt å vente på. Kan det bli bedre?
IDYLL: Rosévinen er skjenket opp, og maten er verdt å vente på. Kan det bli bedre? Foto: istockphoto
PROVENCE-PIZZA: Pissaladiere er det provencalske svaret på pizza. Oliven og ansjos gir den sitt helt spesielle særpreg.
PROVENCE-PIZZA: Pissaladiere er det provencalske svaret på pizza. Oliven og ansjos gir den sitt helt spesielle særpreg. Foto: istockphoto

Tenk deg at du er i en vakker liten steinlandsby med utsikt til olivenlunder, lavendelåkre og Middelhavet. Du har fått deg bord på en terassekafé, og nipper til et glass lett avkjølt rosévin mens du venter på å bli servert lokale spesialiteter.

God mat er en stor del av feriedrømmen for mange. Provence har mye å by på i så måte.

Les også: Billig luksus i Provence.

På menyen kan du velge blant fristelser som boullabaisse, salade niçoise, tapenade, aioli, ratatouille og flere andre av landsdelens spiselige berømtheter.

Fra jord og hav

Provence har naturen på sin side med god tilgang på gode råvarer, både fra jord og hav.

Oliventrærne gir sin grøde til både olje og spiseoliven. Den sorte niçoiseolivenen, ingrediens i salade niçoise, er en nydelig liten sak med en nøtteaktig, mild og samtidig rik smak.

Fra de fruktbare dalene Rhône og Durance kommer friske grønnsaker, som blir presentert med fristende fransk finesse på markedet, før de blir tilberedt med samme finesse på kjøkkenet.

Kjøtt har tradisjonelt ikke vært så brukt så mye i det provençalske kjøkkenet. Når det først brukes er det ofte lam, dernest kylling.

Fisk og skalldyr fra Middelhavet blir derimot spist i store mengder. Den luksuriøse fisk- og skalldyrsuppen bouillabaisse er rene oppvisningen i provençalernes kjærlighet til havets frukter.

Latinsk "lapskaus"

I sin helhet er det provençalske kjøkken rikt og rustikt. Det deler mange likheter med det spanske og italienske. Felles er utstrakt bruk av tomat, olivenolje, hvitløk og urter. Rettene er også omtrent identiske.

Eksempelvis har Spania sin variant av hvitløksmajonesen allioli, Provence har sin aioli. Spania har olivada, Provence har tapenade.

Italia har pizzza, Provence har pissaladiere. Den består av pizzadeig toppet med ansjos, oliven og masse løk. Basilikumpesto har de også i Provence . Den heter pistou, og det eneste som skiller den fra italiensk pesto fra Genova er at den ikke inneholder pinjekjerner.

Les om pesto her.

Pistou blir brukt som tilbehør til en suppe med bønner, soupe au pistou, som den heter på fransk. Den minner for øvrig en god del om italiensk minestronesuppe.

Snarveien

Inspirert? Fly sørover eller inn på kjøkkenet! Du skal iallfall ikke stå i beit for oppskrifter.

Bruk gjerne den berømte urteblandingen herbes de Provence, som vanligvis består av timian, sar, rosmarin, salvie, basilkum, og til dels også lavendel. Et lite dryss av dette, og du har straks en smak av Provence.

Bon appétit!

Bouillabaisse

Lammeindrefilet med ratatouille

Aioli

Provencalske tomater

Tapenade

Salade niçoise

Suppe med pistou

Kyllingsuppe som i Provence

Lammeribbe som i Camargue

Provençalsk lammestek på potetseng

Klippfisk med brandad og bacon

Pissaladière

Løksuppe som i Provence

Kilde: "Provençal cuisine" (mediterrasian.com)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen