Skikkelig god pizzadeig

Slik blir pizzabunnen best

Her får du gode tips for hvordan du skal få en virkelig god og knasende sprø pizzabunn.

BLIR SPRØ OG GOD: Lager du pizzabunnen på skikkelig måte, blir den både sprø og god.
BLIR SPRØ OG GOD: Lager du pizzabunnen på skikkelig måte, blir den både sprø og god. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Som så ofte ellers i livet, er det enkleste også det beste. For en pizzabunn snakker vi rett og slett bare om hvetemel, vann, gjær og litt salt, og kanskje en skvett olivenolje. En helt basic oppskrift på pizzabunn finner du nederst i denne artikkelen. Men før vi kommer så langt, skal vi komme med endel tips for at du skal få best mulig resultat.

Riktig type mel

Hvis du vil ha en bunn som er så tett som mulig på den italienske originalen, må du se om du ikke greier å få tak i hvetemel av typen tipo 0 eller, enda bedre, tipo 00. Det finner du på delikatesseforretninger, og de mest velassorterte supermarkedene. Og finner du det ikke, er det ingenting i veien for å bruke vanlig norsk hvetemel.

Du greier kanskje ikke ikke å snurre deigen som en italiensk pizzamester, men det går fint å bruke kjevle. Og det er ikke så nøye om pizzaen ikke blir helt perfekt rund - det er smaken som teller.

Viktig med høy varme

Når du skal steke pizzaen, er det best med høyest mulig varme. Du greier vel neppe å få temperaturen i stekeovnen din opp på samme nivå som i en profesjonell pizzaovn, men det er noen grep du kan gjøre for å få høy temperatur. Bruk den høyeste temperaturen du har på stekeovnen - noen går helt opp til 300 grader.

Har du en pizzastein, som kan varmes opp på forhånd, er det det aller beste. Har du ikke pizzastein, kan du steke pizzaen på brett på nederste "hylle" i ovnen. Med så høy varme trenger du ikke bakepapir eller å smøre steinen eller brettet. Bare ha et lett dryss med mel på før du legger på pizzaen, så går dette helt greit.

Om du nå bruker pizzastein eller brett; i begge tilfeller bruker du maks varme med undervarme og vifte. Da blir det skikkelig varmt! Det er vanskelig å angi eksakt steketid, men følg med og se når de første svarte, brente flekkene begynner å vise seg på skorpen. Da er pizzaen ferdig.

Oppskrifter

Nedenfor har vi lagt ved en oppskrift på pizzabunn. Vi har også tatt med en oppskrift på tomatsaus. Da har du de to viktigste tingene i boks. Så kan du slippe kreativiteten løs med forskjellige typer ost og garnityr. En personlig favoritt er mozzarella og parmesan, piccante (sterk) salami, stenfrie sorte oliven og hakket sjalottløk, men bare prøv deg frem til noe du selv liker.

Husk også at du kan lage pizza bianca, altså hvit pizza. Da sløyfer du bare tomatsausen og har ost og garnityr rett på bunnen. Eller du kan smøre bunnen med et tynt lag crème fraîche først.

Buon appetito!

Crestock

Pizzabunn

Dette er den eneste oppskriften på pizzabunn du trenger. Deigen gir én rund pizza - tynn bunn.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 dl Hvetemel

1.5 dl Vann

0.5 pk Tørrgjær

1 ts Salt

3 ss Olje

Christopher SJuve

Tomatsaus

Her er oppskriften på en deilig tomatsaus som kan brukes til pasta, pizza og som suppe.

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

0.5 stk Løk

1 stk Hvitløksfedd

1 stk Tomatboks

2 ss Kyllingbuljong

2 stk Soltørkede tomater

1 ts Sukker

1 ts Hvitvinseddik

1 stk Laurbærblad

1 ts Oregano

0.5 ts Anis, malt

Olje til pensling

Salt og pepper

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning