Salat

Den store salatguiden

Det finnes et fantastisk utvalg av ulike salattyper. Når du blander forskjellig smak, form og farge, får du en salat som både smaker og ser fristende ut.

Foto: Frukt.no
Publisert Oppdatert

Flere av de nye salatsortene på markedet er spennende både i smak og utseende. Blander du ulike farger og former, får du en salatblanding som ser fristende ut, samtidig som den har mer smak enn den alminnelige hodesalaten.

Du kan velge helt milde sorter, salater som er milde, men litt bitre, eller salat med mye smak. Du kan nøye deg med et lite innslag av bitre sorter, for å få litt snert i salaten, eller du kan ta den helt ut.

Mildt og snilt

Foto: Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no
Foto: Frukt.no
Foto: Foto. Frukt.no

Rød og grønn eikeblad, feltsalat (også kalt mâchesalat), hodesalat, hjertesalat, isbergsalat, rød og grønn lollo og rapidsalat er alle milde og fine salatsorter.

Feltsalat er små rosetter av runde, mørkegrønne og saftige blader, og er et fint visuelt innslag blant de andre hodesalatene.

Velger du en rød lollo- eller eikebladsalat, får du et fint fargespill.

Isbergsalaten er sprø og gir litt å tygge på, mens både krøllsalat og lollo er flotte, krusete blader som fyller godt i bollen.

Vil du ha en mild salat med litt smak, kan du velge rød eller grønn lollo, rød eller grønn eikeblad eller hjertesalat, som alle har en aromatisk og fin salatsmak.

Litt bittert

Selv de bitre typene er ikke nødvendigvis voldsomt bitre. Det er mulig å velge milde, bitre sorter som likevel gir litt sting.

Frillice
Frillice Foto: Frukt.no
Norsk batavia
Norsk batavia Foto: Frukt.no
Romano
Romano Foto: Frukt.no

Frillice er en dekorativ, krusete salat, fyldig og svakt bitter.

Rød og grønn batavia er krydrete og milde, men litt bitre, mens romanosalaten har en søt og kraftig smak, med en svakt bitter tone.

Enda mer bittert

Et lite innslag av bitre salater gir litt mer spenst over salatbollen. Hvor mye, bestemmer du selv. Rucola har smale, flikete blader, ikke helt ulikt løvetannblader og har en kraftig, litt bitter smak.

Sikori er en fast og kompakt salat som er krydret og bitter.

Rucola
Rucola Foto: Frukt. no
Radicchio
Radicchio Foto: Frukt.no
Eskaroll
Eskaroll Foto: Fruk.no
Frisée
Frisée Foto: Fruk.no

Radicchio finnes i ulike sorter med varierende grad av bitterhet, mens både eskaroll og friséesalat er relativt bitre på smak. Løvetannblader er kraftige på smak og ganske bitre.

Du kan få kjøpt dem i velassorterte butikker, men det er vel ikke verre enn at du har nok til eget bruk ute i hagen. Plukk bladene mens de er lyse og sarte. De blir for bitre og trå når de får vokse seg store og kraftige.

Rødbetblader og frisk spinat er strengt tatt ikke salatsorter, men gjør seg flott i en blandet salat både fordi de gir farge og en særegen smak.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen