Så lite vann trenger du til å koke pasta

Så lite vann trenger du til å koke pasta

Du vil neppe tro det.

Sist oppdatert

Det er allerede en god stund siden Harold McGee demonstrerte det for oss.

Vi trenger ikke bruke så mye vann til å koke pasta som vi tror.

I alle fall ikke så mye som kokebøkene foreslår. Der står det stort sett noe sånt som "kok opp en stor kjele med vann".

Det tar tid. Og pastaen blir ikke bedre.

I videoen demonstrerer vi en metode som bruker minst mulig vann. I en stekepanne hadde vi akkurat nok vann til å dekke pastaen. Vi måtte røre litt med jevne mellomrom for at den ikke skulle klistre seg sammen. Og dessuten måtte vi spe på med ørlite vann underveis.

Er du en som liker å lage mat (og kanskje har laget en risotto før) går dette som en lek.

Energisparing ved pastakoking

Å bruke en full kjele med vann til å koke pasta er sløsing med tid, energi, vann og penger. Hadde det vært viden kjent hvor lite vann man trenger til å koke pasta ville verdens energiforbruk vært vesentlig mindre.

Hvor mye?

Jo, Mr. McGee har regnet ut at det dreier seg om et sted mellom 250.000 og 500.000 fat med olje i året, bare i USA.

Det er i så fall snakk om en dugnad, hver for oss vil vi ikke merke noe særlig på regningen.

Den beste grunnen til å koke pasta med lite vann

Den aller beste grunnen til å bruke lite vann er mindre kjent. Det første som skjer når man koker pasta er at det ytterste laget av pastaen gir fra seg litt stivelse til kokevannet. I en kjele med masse vann har ikke dette noen betydning eller potensial.

Men: Når stivelsen blir konsentrert (og du bruker lite vann til å koke pasta) kan du utnytte det stivelsesrike vannet i maten din.

Den har nemlig en jevnende effekt og kan brukes i pastasausen din.

Så, når du skal lage klassikeren cacio og pepe er dette fint å utnytte.

Matskribenten Bill Buford har omtalt kokevannet til pastaen i svært rosende orelag. Han mener restaurantene burde begynne å selge dette vannet på glass fra bakdøren.

Pastaen kleber seg sammen - hva gjør jeg?

To ting.

Du må røre litt rundt. Og det må du gjøre med en gang pastaen kommer i vannet. Det er (som nevnt) da pastaen "slipper ut" stivelse og blir klebrig (tenk på denne formelen: stivelse=gluten="glue", så husker du det for evig og alltid).

Men, enkelte steder er det mer vrient enn ellers. For å unngå at vannrørene forvitrer tilsettes ofte kalk i springvannet. Det kan bidra til at pastaen kleber seg sammen.

Løsningen er enkelt: Klem litt sitron i vannet, så eliminerer du den årsaken også.

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også