Rømmegrøt og spekemat
Stort eller lite gjestebud - spekemat og rømmegrøt passer alltid.

Her er en enkel oppskrift du kan dele med andre på Facebook:
(15-20 porsjoner)
2 l seterrømme
7 dl hvetemel
3 l H-melk
3 dl fløte
2 ts salt
2 ts sukker
Kok opp rømmen i en tykkbunnet kjele og la det koke i ca. 5 min.
Ha i hvetemel og rør til det blir en tykk, blank deig. Spe med 1 l melk, rør til grøten blir blank og klumpfri. Spe igjen med 1 l melk og rør godt om. Ha til slutt i fløte, salt og sukker.
Grøten bør småkoke på svak varme i ca. en halv time under stadig omrøring. Dersom grøten står over natten må den spes ut med ytterligere 1 l melk.
Spekemat
* Beregn ca. 150 g pr. person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du redusere mengden. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne. Resten fordeles på fenalår og spekepølser. Det er en stor fordel å kjøpe spekematen ferdig oppskåret i tynne skiver hvis du ikke har tilgang til en god oppskjæringsmaskin.
Les også: