Test av revet ost

Snittkarakter: 2,9

Enkelt, joda. Men godt? Som oftest ikke, viser testen vår av 19 typer revet ost.

Publisert Oppdatert

Om testen:

I testpanelet satt Arne Andreassen og Annmari Erlbeck. Begge jobber på restaurant Fabel i Fredrikstad. Erlbeck har en lang rekke første- og andreplasser i NM i konditorkunst pluss 2. plass i kokke-OL.

Andreassen er kjøkkensjef og deleier på restaurant fabel på litteraturhuset i Fredrikstad. Han har i tillegg lang erfaring fra en lang rekke av Oslos topprestauranter.

Ostene er først smakt rett fra posen, deretter er de gratinert i 5 minutter på 180 grader. Alle ostene er smakt blindt. Det vil si at panelet ikke vet hvilken ost de har smakt, men de har fått vite om de for eksempel har smakt mozzarella eller hvitost.

Ostene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

- Det burde være en selvfølge, men revet ost er en ingrediens som skal tilføre retten smak og gjøre den fristende, sier Arne Andreassen, den ene av våre to smakseksperter i denne testen.

Revet ost har tydeligvis blitt med på oppturen sammen med Norges to nasjonalretter; pizza og taco, i hvert fall om vi skal dømme etter antallet varianter. 19 forskjellige typer har vi funnet. Vi fant også mye mer enn den tradisjonelle gulosten - mozzarella, cheddar og ulike blandinger har dukket opp i hyllene i de senere årene.

Vi har tatt med alt som minner om revet ost og som kan strøs på toppen av en matrett. Utvalget spenner stort, fra det produsentene ikke får lov til å kalle ost til avanserte varianter som inneholder mozzarella og cheddar.

Smak og balanse

Revet ost er en viktig ingrediens, enten du strør det på tacoen, eller gratinerer den på toppen av en pizza. Da må den tilføre god smak og konsistens til retten.

Det betyr at dette først og fremst må smake ost, og bra balanse mellom salt og syre. Ettersmaken skal være lang.

Ferdig revet ost i en pose må dele seg bra slik at den blir lett å strø ut. Det betyr at det må tilsettes stivelse og antiklumpemiddel. Det er forståelig, men det må ikke merkes verken på smak eller konsistens, og her kan det virke som noen av produsentene har tatt i vel mye.

Riktig smelting

Når osten gratineres er det viktig at den smelter bra slik at den får en fin stekefarge. Smakens karakter skal endre seg slik at den får det gratinerte preget.

En ekte ost vil også skille seg noe under denne prosessen. Konsistensen skal være passe løs og seig, ikke legge seg som et hardt, gummiaktig lokk over pizzaen.

Oster har forskjellig smeltepunkt, og det har mye å si for det ferdige produktet. Her er Cheddar et bra valg. Den har lavt smeltepunkt, den gratinerer bra.

Vinneren

Det er stor forskjell på ostene i denne testen. Noen av typene smaker rett og slett ingen ting og minner fint lite om ekte vare, mens andre fikk frem et stort smil hos testpanelet. Da snakker vi først og fremst om Cheddarosten fra Coop. Den smakte fyldig og godt og fikk en fin stekefarge når den ble gratinert. Panelet likte også 3 oster og Mozzarellaosten fra Rema100, samt osteblandingen Quattro fra Coop.

- Feilvare

Et av produktene i testen, "Synnøve Revet" fikk vår svakeste karakter. Panelet mener blant annet: "Dette smaker nesten ingen ting. Hvit på farge. Den er hvitklumpete å se til, deigete og gummiaktig i konsistensen. "

Produsent Synnøve Finden mener Klikk må ha testet en feilvare:

- Produktet dere testet er en blanding av topping laget av kokosolje og vanlig gulost. Dette er et produkt som egner seg godt til gratinering. Deler av en produksjonsbatch i februar ble produsert kun med topping, og noen titall poser slapp ut på markedet. Vi har fått 4 kundehenvendelser på denne batchen, og disse har selvsagt fått varene erstattet. Slik dere beskriver produktet, høres det ut som om dere har fått varer fra den samme batchen, sier Magnus Tollefsen i Synnøve Finden.

Vi har likevel valgt å publisere testen. Alle produktene er kjøpt i butikk på samme tidspunkt og underlagt samme testprosedyre. Vi forventer at produkter solgt i butikk ikke har produksjonsfeil. Det er ikke dermed utelukket at produktet kan være en feilvare, slik produsenten antar.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning