Oppskrift på potetsalat

Potetsalat med ny vri

Server erkenorsk potetsalat eller spennende nye varianter til grillmaten.

Potetsalat kan være så mangt. I denne er det brukt andre grønnsaker og asiatisk-inspirerte smaker.
Potetsalat kan være så mangt. I denne er det brukt andre grønnsaker og asiatisk-inspirerte smaker. Foto: Astrid Hals/matprat.no
Publisert Oppdatert
...eller kanskje du heller vil satse på den gode gamle?
...eller kanskje du heller vil satse på den gode gamle? Foto: Astrid Hals/matprat.no

Det er uhyre enkelt å kjøpe ferdig potetsalat, men når det kommer til smaken, er den hjemmelagde uslåelig. Selv den enkleste grillpølse blir et herlig måltid sammen med potetsalat du har laget selv.

God, gammeldags med potetsalat

Den norske potetsalaten med rømme er veldig god, og passer både til grillmat og spekemat. Det er ingen fasit på oppskriften - det finnes små, men viktige, forskjeller på hvordan potetsalaten lages fra familie til familie.

Oppskriften "Potetsalat med rømme" nedenfor kan være et godt utgangspunkt for deg som ikke har egen familieoppskrift.

Å tilsette vann fra glasset med sylteagurker er et godt triks, dersom du ønsker en potetsalat som ikke er tørr. Laken gir også litt kledelig syre. Dersom det er ønskelig med en lettere variant, kan du bruke kesam og yoghurt naturell istedenfor majones og rømme.

Forandring fryder - prøv en ny potetsalat

Men i disse grilltider kan det jo være litt kjedelig å spise lik potetsalat hver gang. Det er ingen sak å "jazze opp" den norske potetsalaten.

Du kan for for eksempel røre inn finhakket dill eller andre urter. En gul potetsalat med karripulver, litt gurkemeie og chilipulver passer ypperlig til pølser og svinekjøtt. En dæsj grillsaus med røyksmak ("hickory") er også godt.

Du kan tilsette andre grønnsaker som rød paprika, erter, stangselleri, oliven, kapers og lettkokte gulrøtter. Litt kjøtt setter smak. Bruk biter av f.eks. kokt skinke, spekeskinke, salami eller stekt bacon.

Potetsalat finnes også i andre varianter enn kremet. Bland potetene med en dressing av olivenolje og eddik, løk og litt urter - lett og delikat. I slike salater kan du med fordel tilsette kylling, skalldyr, salatblad, asparges, sukkerter og andre ingredienser med sart smak.

Valg av poteter til potetsalaten

Du kan bruke den potettypen du selv ønsker i potetsalat. Men om du vil ha hele potetskiver eller -terninger i salaten, er det lurt å bruke kokefaste poteter som f.eks. Beate.

Du kan også ha hele poteter med skallet på i salaten. Mandelpoteter er utmerket til dette. For å unngå at mandelpotetene sprekker under koking kan du legge dem direkte i kokende vann, kok dem i ca. 5 minutter, og la dem trekke i 7-8 minutter før du heller vannet av.

Potetsalat med rømme

Kremet potetsalat

Kylling- og potetsalat med dill

Lun potetsalat med asparges

Potetsalat fra Wien

Anne Lises varme potetsalat

Asiatisk potetsala t

Fransk potetsalat

Potetsalat med stilkkapers

Kilde: frukt.no (Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning