POSJERE EGG VIDEO

Posjere egg

Du lærer denne kunsten å posjere ett egg på to minutter.

OPPSKRIFT PÅ EGGS FLORENTINE: Her kommer den legendariske oppskriften.
OPPSKRIFT PÅ EGGS FLORENTINE: Her kommer den legendariske oppskriften. Foto: FOTO: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Å kunne posjere et egg er faktisk en av livets store gleder. Senest i dag tidlig utførte jeg kunsten.

Det er nemlig slik at et posjert egg er helt nullstress om du behersker det. Og det tar 2 minutter.

Se videoen overfor: Kok opp vannet, skru av varmen, knekk egget i en kopp, hell det forsiktig i vannet og vent i to minutter. Så henter du det bare opp med en hullsleiv.

Dersom du synes det ser litt vel rennende ut, kan du justere deg fram til det du synes er perfekt. For eksempel med 30 sekunders intervaller.

Mange teknikker

Jeg har etter hvert sett mange teknikker på posjerte egg. Et av de vanligste er å lage en virvel i vannet, for så å slippe et knekt egg i stormens øye.

Jo da, det blir jo posjert - og kanskje lykkes du med å samle de hvite eggehvitetrådene. Men, altså - hvorfor denne virvlingen?

Og jeg har sett uvanlig mange oppskrifter med eddik. Jeg kan ikke se hvorfor det er nødvendig - og det setter jo også smak.

En morsom, men unødvendig, teknikk er å knekke egget i plastfolie (omtrent som en slynge) og slippe det ned i vannet. Det funker det også - men igjen: Det er mye mas som du ikke trenger å stresse med.

Holder du deg til den i videoen så er mye gjort. Dersom du skulle få problemer med at det fester seg i bunnen (jeg har ikke opplevd det, men noen blir visstnok utsatt for denne elendigheten), så kan du legge en tallerken i bunnen av kjelen, slik at egget ikke utsettes for direkte varme fra kjelen.

Dersom du ikke vil ha "trådene" som henger etter egget, kan du ha det i en hullsleiv først, slik som dette:

</p> <h4>Posjerte egg er for voksne</h4> <p>Av en eller annen grunn er det ikke alle som liker <strong>posjerte egg</strong>. Og ingen barn gjør det, så vidt meg bekjent.</p> <p>Det er vel også grunnen til at posjerte egg er mest kjent fra mandige retter. Og ingen rett er mer kjent for sine posjerte egg enn Eggs Benedict.</p> <p>Kortversjonen er at den finansmannen Lemuel Benedict dumpet inn på Waldorf Hotel en morgen i 1894, fyllesyk og fæl. Der bestilte han en muffin, stekt <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article505330.ece">bacon</a>, et sausenebb <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article499901.ece">med hollandés</a> til å helle over de posjerte eggene. Oscar Tschirky, ingen hvemsomhelst i det kulinariske New York, ble så imponert over denne bestillingen at det etterhvert havnet på menyen.</p> <p>Det finnes også en nært beslektet rett som <a href="http://www.klikk.no/mat/spise/article826190.ece">heter Eggs florentine</a>, med spinat. Også her skal også <strong>eggene posjeres</strong>.</p> <p> <a href="http://oppskrift.klikk.no/eggs-florentine/4908/">Eggs florentine</a> </p> <p> <a href="http://oppskrift.klikk.no/egg-benedict/2565/">Eggs benedict</a> </p> </div>

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Eggs Florentine

Slik har du kanskje ikke smakt egg før...

Se hele oppskriften

Til 2 porsjoner

2 stk Eggeplomme

200 g Smør

0.5 stk Sitron

Salt og pepper

Cayennepepper

200 g Spinat, frisk

2 ss Smør

1 knivsodd Muskat

2 skiver Brød

2 stk Egg

Egg Benedict

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Brød

100 g Smør

100 g Spinat

Salt

Pepper, sort og nykvernet

4 skiver Skinke

4 stk Egg

2 dl Saus

Gressløk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning