Pasta alla Norma

Klassisk siciliansk pastarett

I pasta alla norma spiller aubergine og lagret ricotta hovedrollene.

DEILIG: Aubergine og ricotta salata gir denne retten et flott særpreg.
DEILIG: Aubergine og ricotta salata gir denne retten et flott særpreg. Foto: Colourbox
Publisert

En av de mest klassiske, sicilianske pastarettene, er pasta alla norma. Noen vil ha det til at retten er kalt opp etter Bellinis opera Norma, men andre mener at det har med normer å gjøre, altså hvordan man gjør ting.

Pasta, tomat, hvitløk og basilikum er noe man finner igjen i mange italienske retter. Det som er ganske distinkt for pasta alla norma, er aubergine og ricotta salata.

Hvordan steke aubergine

Når man steker aubergine, finner man fort ut at auberginen trekker til seg mye olje. Noen velger derfor å fritere auberginen, altså ha såpass mye olje i pannen at auberginen flyter. Da blir auberginen ganske "fettete".

Andre velger å vende auberginen i olje og så heller legge den på bakepapir på et stekebrett og steke den i ovnen. I vår oppskrift nedenfor har vi valgt å steke (sautere) auberginen i stekepanne, men sørg da for at du har nok olivenolje å fylle på med.

Hva er ricotta salata?

Vi kjenner ricotta først og fremst som en ferskost, men den finnes i flere forskjellige versjoner. Ricotta salata er én av dem. Den har ingenting med salat å gjøre, men med salt. Osten er altså tilsatt salt og modnet, noe som gir den en hardere og tørrere konsistens, og en mer intens smak. Ricotta salata er derfor glimrende å rive eller smuldre over pastaretter.

Om du ikke får tak i ricotta salata, er vel pecorino det som kommer nærmest i smak og konsistens. Og får du ikke tak i pecorino heller, kan du bruke parmesan.

Hvilken type pasta?

Vi ser at pastaverdenen virker delt på midten hva gjelder hvilken type pasta man skal bruke til pasta alla norma. Noen bruker spaghetti, mens andre bruker penne. Vi har valgt penne i vår oppskrift, da vi synes det er enklere å få opp aubergine-bitene med penne enn med spaghetti. Hvis du får tak i pastatypen lumaconi, som ser ut som store sneglehus, ville kanskje det vært det aller beste.

Colourbox

Pasta alla norma

I denne sicilianske klassikeren spiller aubergine og lagret ricotta hovedrollene.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Aubergine

Salt

Olivenolje, til steking

5 fedd Hvitløk

2 bokser tomater, flådde og knuste

12 stk Basilikumblad

400 g Penne

4 ss Ricotta salata, revet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning