Oppskrifter på mat i ildfast form

Se! Jeg har fine former

Du vil elske dem.

OPPSKRIFTER MED AUBERGINER: De blir ekstra gode når de får følge av sellerirot.
OPPSKRIFTER MED AUBERGINER: De blir ekstra gode når de får følge av sellerirot. Foto: Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Når ovnen går opp er jobben gjort. Inn setter du formen med de rå ingrediensene som lar seg innhylle i forvandlingens magiske varme. I mellomtiden kan du tørke av fjela, sette skåler og kniver i oppvaskmaskinen og ta deg et glass vin.

Er det rart jeg liker ovnsbaking?

Ved siden av kniven, er ovnen min beste venn på kjøkkenet. Tenk bare på en laks i form, fiskegrateng (med supre triks!), pai med spekeskinke, ja, denne listen er endeløs.

De aller raskeste ovnsrettene er de som ikke krever at du koker en saus eller andre forberedelser, men hvor alt simpelthen legges i formen og stekes i ovn. Denne her gir mat i minst to dager for en hel familie, for eksempel, og tar ikke mange minuttene å klargjøre for ovnen.

Veldig ofte begynner jeg en kjøkkenseanse med det som skal i ovnen. Skal jeg ha stekt biff (som gjøres perfekt på denne måten), begynner jeg med tilbehøret. Det er godt å få det i ovnen - så er det ute av verden.

Det kunne foregå omtrent slik:

Noen poteter i en ildfast form, vendes i litt olje og salt - inn i ovnen, og bakte poteter er på vei.

Neste: Tomatsaus i form (ferdiglaget, for dem som liker det), skiver med aubergine og tynne skiver med sellerirot legges annenhver i tomatsausen - og inn i ovnen, sammen med potetene.

Så kan jeg i ro og mak rydde og gjøre klar til steking av biff, eller kylling, fisk, ryper, duer, kalv, ender - eller hva jeg måtte finne på å steke.

Oppskriften på formen med sellerirot og auberginer finner du nedenfor. Jeg har også samlet noen andre fine former.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen