Oppskrifter med squash

Hæ?! Kan jeg gjøre det med squash?

Oppskriftene du aldri, aldri har tenkt på.

Sist oppdatert

Clotilde Dusoulier skriver til oss fra Paris. Hun har bloggen chocolate and zucchini hvor hun skriver om mat - helst fransk mat.

For dem som ikke kjenner den inspirerende bloggeren fra før kan vi nevne hennes sagnomsuste caneles, de legendariske sjokoladepålegget og de supre oppskriftene med blomkål. Denne gangen handler det om en av hennes favoritter - zucchini - eller squash som det heter her.

Squash gror som ugress om sommeren. Og alle grønnsaksdyrkere er på jakt etter nye ting å bruke den til. Heldigvis er squash en veldig anvendelig grønnsak – som også kan brukes rå. Den finstemte, nesten søtlige smaken passer utmerket sammen med andre ingredienser.

Se etter de minste squashene. Her er smaken mer konsentrert og kjøttet mindre vanndig. Og, når du har fått hånd på dem, kan du sjekke ut disse syv måtene å lage squash på!

Bruk squash i pasta

Det fine med squash er at den bruker akkurat like lang tid å tilberede som det tar å koke pasta. Middagen er med andre ord klar på et kvarter. Jeg elsker å ha koke squashen i pastakjelen og så smaker jeg den enkle vegetarretten til med sjenerøse mengder olivenolje, ristede mandler og sitronskall.

Alle oppskriftene finner du nedenfor.

Lag en enkel ratatouille ved å bake squash i ovnen

Denne klassiske retten fra Provence består av stuede squash, tomater, aubergine og paprika. Den lages vanligvis på en kokeplate hvor hver og en grønnsak tilberedes separat. Men, en enklere, dog mindre tradisjonell, variant kan lages i ovnen. Bakingen konsentrerer smakene i grønnsakene på en superb måte.

 

Skjær i tynne skiver og lag en fin terte

Dersom du finner en ung, slank squash, særlig om den er gul, er det veldig fine å spise rå. Gjerne på toppen av en tertebunn. Det blir en fresh, sofistikert og sommerlig forrett.

Lag nudler av squash

Bruker du det børstelignende bladet på en mandolin, juliennebladet, eller lignende kan du kutte squash i tynne, lange strimler som ligner spagetti. De kan du vende inn i alle tenkelige sauser, akkurat som pasta. De kan brukes i en asiatisk rett eller så kan de brukes i en kul salat.

Bak en superforrett

Bland squash med god sopp, legg på en ikke-søt crumbleblanding og bak det i små, ildfaste former. Resultatet er en nydelig, restaurant-verdig forrett.

Hiv squash på grillen!

Du kan skjære squash i småtykke skiver, marinere dem over natten i olivenolje, balsamicoeddik og salt. Da er de klare for grillen! De blir smeltende myke og den brente overflaten lager en flott smakskontrast til den søtlige innsiden.

(Ikke oppskrift på denne - men, dette får du til uten!)

Lag en sjokolade- og squashkake!

Å vende revet squash inn i bakte godsaker et utmerket triks for å gjøre bakverket saftigere uten å tilføre smør eller olje. Smaken er så diskret at du ikke behøver å fortelle noen at det er squash i sjokoladekaka. Men, du kan alltids be dem gjette hva den hemmelige ingrediensen er…

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2015, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også