Oppskrifter på potet

Seks potetoppskrifter du allerede elsker

Umulig å ikke la seg forføre.

OPPSKRIFT PÅ HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter...
OPPSKRIFT PÅ HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter... Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Poteten har en egen evne til å endre seg. Den er helt på høyde med Barbapappa når det kommer til å endre form.

Og takk og lov for det. For kokte poteter kan ikke kalles interessant mat. Samme hvor godt det er å knuse kokte poteter i brun saus.

Jeg tenkte å reklamere for syv supre potetoppskrifter.

 

Vi begynner med "knuste poteter".

Du må først ha kokte poteter. Dem deler du i to og moser med et raskt støt. Potetene skal nå stekes i godt med smør, sammen med hvitløk og rosmarin i stekepanna. Dette er den enkleste veien til lykke om du har kalde, kokte poteter.

Se her for en grunndig gjennomgang.

 

Duchessepoteter

Potetene det her dreier seg om er moste. Så blander du inn eggeplommer og (hold deg fast) har dem i en sprøytepose. Så klemmer du ut vakre, små skapninger på et stekebrett og steker dem i ovnen.

Den fargen, og den lettheten, skal du lete lenge etter.

 

Sopp-poteter

Dette er en variasjon på Pommes Anna. Det er altså tynne skiver med poteter som pensles med smør og legges lagvis. Her er det tørket sopp som drysses mellom lagene, omtrent som pepper.

 

 

Hasselbackpoteter

Skjær type snitt i potetene og pensle med smør. Dryss over litt brødrasp (og eventuelt pulveriserte nøtter) og bak dem i ovnen til de ser veldig, veldig fristende ut.

 

Røstipoteter

Riv poteter og løk. Kok det i ti minutter før du klemmer sammen små kaker og steker dem gylne i smør i en stekpanne.

 

Potetcorquetter

Potetmos blandes med god ost og urter før de formes til små pølser (eller kuler) og paneres i mel/egg/brødkrumme og friteres gylne.

 

Når potetene er så gode, er i grunnen resten (kjøttkakene, pølsene, fisken...) så viktig. De kommer uansett til å spille en birolle.

 

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2016, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også