Oppskrift på tomatpai med timian

Tomatpai med timian

Tenk at denne paien smaker like godt som den ser ut.

OPPSKRIFT PÅ TOMATPAI MED TIMIAN: Tenk at denne paien er like god som den ser ut!
OPPSKRIFT PÅ TOMATPAI MED TIMIAN: Tenk at denne paien er like god som den ser ut! Foto: Marit Røttingsnes Westlie
Publisert Oppdatert

Jeg har en stor svakhet for paier. Det er ikke mye som kan slå smaken av en nystekt pai. Den trenger i grunn ikke å være nystekt heller for at jeg skal kose meg med et stykke eller to. Denne tomatpaien har delikate smaker som passer perfekt til hverandre og ettersom det er så mye creme fraiche og mange egg i den, får fyllet en fløyelsmyk konsistens. Supergod!

Viktig når du lager pai

Det er to viktige faktorer som gjør forskjellen på om en pai er grei i smaken eller helt superb. Fyllet er helt klart viktig her og det kan både være en søt og litt syrlig key lime pie eller en fiskepai full av reker og ørret. Du må bare lære deg å steke paien passe lenge. En oppskrift vil aldri være helt til å stole på når det kommer til steketider, for stekeovner steker forskjellig. Paien vil bestandig fortsette å stivne etter at den er tatt ut av stekeovnen, så den skal fremdeles være litt skjelven i konsistensen når du tar den ut. Men den kan ikke være så skjelven at den fremdeles er flytende midt inni. Da går det galt når du skjærer det første stykket.

Det andre som er ultraviktig når du lager en pai, er paideigen. Her kan du lage hurtigvarianter med ferdigkjøpt butterdeig og få en fluffy paideig eller knuse kjeks som du blander med smeltet smør og lager en skikkelig bombe av en Smores pai. Merkelig navn på en pai, tenker du kanskje nå. Enig! Klikk på linken og finn ut hvorfor den heter akkurat det.

Klassisk pai

Når du lager en klassisk pai, som for eksempel Quiche lorraine, er det smør og mel som er basisen i paideigen. Kanskje et egg og litt melis dersom det er en søt terte. Og med en paideig som dette, gjelder det noen kjøreregler for at den skal bli perfekt:

1. Bruk bestandig smør og ikke margarin

2. Smøret må være kjøleskapskaldt. Del det opp i terninger før du tilsetter det sammen med melet. Egget må også være kjøleskapskaldt, dersom du bruker det. Og vannet må være helt iskaldt.

3. Arbeid så lite med deigen som overhode mulig. Bare akkurat nok til at du greier å samle den sammen til en deig.

4. La deigen bestandig hvile i kjøleskapet i 30 minutter både når du akkurat har blandet sammen deigen og etter å ha kjevlet den ut og plassert den i paiformen. Lite bearbeiding av deigen og avkjøling gjør at den ikke krymper når du steker den.

5. Noen paier blir best når bunnen forstekes mens det for andre ikke er nødvendig. Sjekk hva som står i oppskriften.

God bakst!

Marit Røttingsnes Westlie

Tomatpai

Tenk at denne paien smaker like godt som den ser ut!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

200 g Hvetemel

0.5 ts Salt

125 g Smør, kaldt

0.75 dl Vann, kaldt

3 kvist Timian

1 fedd Hvitløk

3 dl Crème fraîche

4 stk Egg

0.5 ts Salt og nykvernet pepper

6 stk Cherrytomat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning