Oppskrift på spareribs

Det er bare en måte å få nok på spareribs

Slik lager du ekte spareribs.

Publisert Oppdatert

Moderne norsk

I en serie med artikler vil Christopher Sjuve ta opp ulike problemstillinger omkring mat og økologi. Artikkelserien kalles Moderne norsk. Videoene er laget i samarbeid med Matmerk, men redaksjonen har selvsagt fullstending redaksjonell frihet i alle henseende, inkludert valg av tematikk, kildebruk og problemstillinger.

Spareribs er sommermat. Faktisk er spareribs sommermaten som aldri går av moten.

Men, spareribs er ikke spareribs. Det oppdager du raskt. Særlig om du kjøper ferdiglagde. Det er så lite kjøtt på beinet at VG setter det på forsiden. Da er det skrabet til beinet.

Om du kjøper ribbe, som spareribs lages av, er det plenty med kjøtt. Så det er åpenbart slik at mye av kjøttet skjæres bort før det selges som spareribs. På en måte føles det som å bli behandlet som en hund: - Se her! Her har du noe å gnage på.

Løsningen er å ta saken i egne hender. Lag det selv. I videoen ser du hvordan.

Økologisk svinekjøtt eller ikke?

Noen vil si at økologisk svinekjøtt smaker bedre enn konvensjonelt produsert gris. Det rent smaksmessige skal jeg ikke mene noe om i denne omgang. Men, det å handle mat som er produsert etter bærkraftige prinsipper har en egenverdi, utenom det rent smaksmessige, mener jeg. Det føles bedre å spille på lag med naturen, selv om det høres ut som en klisjé.

Så, hva er forskjellen på økologisk og konvensjonelt svinekjøtt? Jo, den grunnleggende forskjellen består i at grisene får lov til å leve ut sin naturlige adferd. At en gris skal få være gris, er hele poenget.

Det innebærer for eksempel at griser skal kunne bevege seg utendørs hele året. Og de kan grave i jorda og rulle seg i søle (som for øvrig er en måte å beskytte seg mot sola på - gjørme er grisens solkrem). Dessuten skal grisene leve i flokk med andre griser.

I tillegg skal fôret være økologisk.

I følge Wikipedia er det omtrent 45.000 gårdsbruk i Norge. Bare 2590 er økologiske. Av disse er driver noen med gris. Den finnes etterhvert en rekke produsenter som følger rettningslinjene for økologisk svineproduksjon. Her finner du et godt knippe.

Om spareribs

Når du skal lage spareribs er det to merkelige prosesser du må igjennom. Og du skulle tro at begge var feil. Først skal de kokes i to timer. Og husk på å la kjøttet avkjøle i den væsken de kokes (siden da kjøttet vil trekke til seg væske og bli saftig, opp til 10% av egenvekt).

Etter at spareribsene er kokt og avkjølt skal de svies. Ja, grilles slik at de får skikkelig farge.

Først nå skal de pensles før de grilles videre. Men, her kommer det vriene om soner på grillen, indirekte varme og direkte varme: Lag en glovarm (direkte) sone og en "kald" (indirekte) sone. Måten å gjøre det på (med kullgrill) er å legge kullet på en side. Her blir det direkte og glovarm varme.

Den andre (kalde) siden skal du bruke når du pensler. Pensle på grillsausen og la den steke på indirekte varme. Pensle, snu og pensle igjen. Og slik fortsetter du.

Jeg håper du liker videoen - og enda viktigere - jeg håper du liker spareribsene!

Les også:

Billige hverdagsmiddager

Oppskrift på løksuppe

Slik baker du focaccia

Erik Hannemann

Spareribs

Spareribs er kongen av grillmaten. Slik lager du ekte spareribs...

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

4 stk Spareribs

2 stk Løk

4 stk Tomat

4 ss Ingefær, fersk

4 ss Honning, flytende

1 ts Worchestershiresaus

2 fedd Hvitløk

1 stk Rød chili

250 g Aspargesbønner

4 stk Reddik

2 stk Tomat

Olivenolje, extra virgin

1 stk Sitron

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning