potetsalat

Den beste potetsalaten

Her får du mange gode tips, pluss oppskrift, på vår mest populære potetsalat.

OPPSKRIFT PÅ SOMMERENS BESTE POTETSALAT: Gi potetrestene fra gårsdagens middag nytt liv!
OPPSKRIFT PÅ SOMMERENS BESTE POTETSALAT: Gi potetrestene fra gårsdagens middag nytt liv! Foto: Marit Røttingsnes Westlie
Publisert Oppdatert

Potetsalat er glimrende tilbehør til grillmaten, men er også godt til lunch eller koldtbord servert sammen med roastbiff, kokt skinke eller kyllingbryst. Og potetsalat er kanskje førstevalget til pølser, det være seg på grillen sommerstid, eller innendørs året rundt.

Det finnes nesten ikke grenser for variasjoner når det kommer til potetsalat, bortsett fra valget av poteter. Du skal velge kokefaste poteter, altså poteter som ikke går så lett i stykker. Velger du melne poteter, kan du oppleve at de smuldrer når du skal røre dem sammen med dressingen, og da ender du opp med noe som ligner på kald potetstappe.

To hovedtyper potetsalat

Som vi allerede har vært inne på, finnes det mange varianter av potetsalat, men de kan grovt inndeles i to hovedtyper: vinaigrette eller kremet.

En potetsalat med vinaigrette, altså en dressing laget på olje og eddik, er den mest minimalistiske, og den du skal bruke hvis du vil at potetsmaken skal komme skikkelig frem, f.eks. når du har flotte nypoteter. Her kan du til og med la skallet sitte på potetene. Utover olje og eddik, trenger du bare litt salt og pepper, kanskje litt sennep, samt hakket persille eller gressløk.

Den kremete varianten av potetsalat har gjerne majones som basis, ofte blandet med rømme, crème fraîche og/eller yoghurt. En typisk kremet potetsalat har en sånn noenlunde 50/50 miks av majones og rømme eller crème fraîche, kanskje også litt sennep. For å gjøre dressingen litt mer sursøt på smak, kan du ha i litt eplecidereddikk, eller lake fra sylteagurk. Ellers er disse tingene gode i en kremet potetsalat: rødløk, purre eller vårløk, sylteagurk og syrlige, grønne epler.

Av andre smakstilsetninger kan vi nevne asparges, agurk, squash, tomat, samt buketter av blomkål eller broccoli. Nøtter gjør seg også i en potetsalat, kanskje fremfor alt valnøtter eller pinjekjerner. Noen liker også å gjøre litt mer «mat» utav potetsalaten ved å ha i terninger av kokt skinke eller stekt bacon. Av urter har vi allerede nevnt gressløk og persille, men prøv gjerne andre urter også, f.eks. estragon.

Vår mest populære potetsalat

Etter å ha tatt innover deg alle mulighetene som finnes, er det kanskje på tide å stramme fokuset slik at du har en oppskrift å forholde deg til. Nedenfor har vi derfor lagt ved vår mest populære oppskrift på potetsalat her på Klikk, og den kan ikke beskrives som annet enn deilig. Bruk den som den er, eller varier den med elementer vi har foreslått i denne artikkelen.

Marit Røttingsnes Westlie

Potetsalat med rømme

Se hele oppskriften

Ingredienser:

12 stk Potet, kokt

1.5 stk Løk

2 dl Sylteagurk

3 stk Eple

4 dl Majones

3 dl Rømme

4 ss Ravigottesaus

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen