OPPSKRIFT PÅ PLOMMEKAKE

Plommer til overs?

Slik lager du nydelig plommekake.

Publisert Oppdatert

- Neimen!, tenkte jeg først da jeg smakte denne plommekaka. - Du verden!, hvordan ble den god?

Denne plommekaka begynte med at jeg fikk en masse, supergode plommer. Jeg tenkte straks at jeg nå, endelig, skulle lage noen morsomme ting med plommer. Det er den samme gledesfylte angsten du får du kjøper en kasse bringebær eller får for mye blåbær som skylte over meg.

Prosjektet gikk i vasken. Hvorfor? Jo, fordi plommene var så søte og gode at jeg ikke klarte å la være å spise dem. Så hele bollen, den du ser på bildet, forsvant på no-time.

Men, nå var jeg på plommekjøret. Og i butikken lastet jeg opp kurven med enda mer plommer. Nå skulle det pinadø bli plommekake!

Jeg begynte med å dele opp plommene og fjerne steinene. Steinene satt irriterende godt fast og jeg ble øm i fingeren. Grunnen til det er at plommene du kjøper i butikken ikke er så modne du kunne ønske deg. Og de lignet ikke engang på de hadde jeg spist opp.

Helt modne plommer deler du med hendene. Og steinene plukker du enkelt ut. De har for lengst sluppet tak i veggene.

Foto: Foto: Christopher Sjuve

Så langt var de innkjøpte plommene en gedigen skuffelse. Men, disse plommene skulle få en helt annen skjebne og fikk lov til å være med på å vise plommenes vesen fra et helt annen side.

Etter den vonde steinfjerningen var over var det verste over. Jeg la de halve, steinløse plommene med skinnsiden ned i en smurt form som jeg drysset et sjenerøst lag med brunt sukker i.

I kjøkkenmaskinen hadde jeg smøret, sukker, vaniljesukker, egg, mel og mandler og når det var godt blandet helte jeg dette over plommene. Så ble det en langtur i ovnen på nesten en time. Og nå...

Plommenes syrlige rettferdighet

Det var da plommene viste at det finnes en indre plommerettferdighet. De litt umodne plommenes med deres skarpere og friskere syre kom til sin fulle rett i dette bakverket. Det var nettopp dette syrlige stinget som gjorde denne plommekaka så suveren. Bare så det er sagt: Det var ikke med i beregningen. Og dermed plasserer denne oppskriften på plommekake seg pent ved siden av tarte tatin, den magiske eplekaken.

Følg Sjuve på Facebook så får du svar på alt de lurer på om mat!

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Denne kyllinggryta lager du i dag

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

 

Erik Hannemann

Plommekake

Oppskrifter med plommer burde vi hatt flere av! Denne plommekaken er helt suveren.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

175 g Smør

2 dl Brunt sukker

12 stk Plommer

1 ts Vaniljesukker

3 stk Egg

1 dl Mandler

1 dl Mel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning