oppskrift på lutefisk

Lutefisk for nybegynnere

Slik tilbereder og serverer du lutefisk enkelt.

LUTEFISK: Lutefisk for nybegynnere. Her har du oppskriften du trenger.
LUTEFISK: Lutefisk for nybegynnere. Her har du oppskriften du trenger. Foto: Foto: Christopher Sjuve
Publisert Oppdatert

Det er mange ting innen mat og drikke som krever tilvenning. Det er ytterst få som liker vin eller brennevin første gang de smaker det. Ei heller kaffe. Eller østers, oliven og blåmuggoster. Og selvsagt lutefisk. Her er det vel lukten de fleste har problemer med, for smaken er egentlig ganske mild.

Men er man først blitt glad i lutefisk, ja, så elsker man den.

Hva er lutefisk?

De aller fleste kjøper ferdig utvannet lutefisk i butikken. Men for ordens skyld tar vi med prosessen fram til fiskedisken: Lutefisk er stort sett laget av torsk (noen ganger også av lange, brosme og sei). Først tørker man fisken (uten salt). Da blir det stiv som en stokk (stoccafisso, som det heter på italiensk).

Så legges den tørre fisken i vann i en snau uke. Så tilsetter man lut, opprinnelig i form av bjørkeaske, men nå brukes kaustisk soda (40 gram per 10 liter i to dager, omtrent). Etter at fisken har ligget i lut, må den vannes ut i kaldt vann i 5-6 dager.

Hvordan tilbereder man lutefisk?

Ferdig utvannet lutefisk (som høyst sannsynlig er den du kommer i kontakt med) er svært enkel å tilberede. Den trenger bare litt varme. Du kan legge den i en kjele (eller stekepanne), legge på lokk og la den varmes forsiktig opp. Du behøver ikke ha noe vann i kjelen, men det skader ikke med noen dråper. Lutefisken er ferdig til servering på 10-12 minutter.

Du får mer kontroll om du bruker ovnen. Sett den på 180 grader, legg lutefisken i en smurt, ildfast form. Det tar omtrent 20 minutter.

Hvordan vet du at lutefisken er ferdig? Dette er ingen eksakt vitenskap, men trykk litt med en gaffel på det tykkeste stykket, og hvis det flaker seg, så er fisken ferdig.

Tilbehør til lutefisk

Det finnes flere ulike tradisjoner hva angår tilbehør til lutefisk. De vanligste er:

- Bacon

- Ribbefett

- Ertestuing

- Ringerikspoteter eller mandelpoteter

- Flatbrød eller lefser

- Sennep eller sennepsaus

- Brunost

- Sirup

Ertestuing til lutefisk

Ertestuing kan lages av tørkede eller frosne erter. Tørkede erter må ligge i vann over natten - og så kokes i 1,5-2 timer. Så moses de sammen med smør, og kanskje litt ribbefett, for den som våger.

Med frosne erter går det raskere: Kok dem i noen få minutter, sil av og mos dem med noen spiseskjeer smør. Smak til med salt og pepper.

Nedenfor finner du den tradisjonelle oppskriften på lutefisk!

Christopher Sjuve

Lutefisk

Lutefisk for nybegynnere.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 kg Lutefisk

400 g Bacon

2 dl Erter

2 ss Smør

1 ts Salt

1 ts Sukker

Sennep

Flatbrød

Mandelpoteter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning