OPPSKRIFT PÅ KEDGEREE

Fiskeretten barna elsker

Endelig en fiskerett som ikke er kjedelig. Dette er den nye hverdagsfavoritten.

OPPSKRIFT PÅ KEDGEREE: Her får du en ny hverdagshelt. Kedgeree...
OPPSKRIFT PÅ KEDGEREE: Her får du en ny hverdagshelt. Kedgeree... Foto: FOTO: Jan Thoresen
Publisert Oppdatert

Barna kaster seg over denne enkle og deilige fiskeretten. Bare det er god nok grunn til å forsøke. Alle som liker ris og fiskeboller med karri liker denne også.

Vi snakker om kedgeree. Det er liten tvil om at opprinnelsen er indisk. Kedgeree hører hjemme i familien til tikka masala og mullugawtawny som en av de mest etablerte rettene i det anglo-indiske kjøkkenet.

Kedgeree kom til Storbritannia mens dronning Victoria (1837-1901) regjerte - en lang periode med lite krig og økonomisk framgang (selv om det neppe er perspektivet som barnearbeiderne ville ta på denne epoken).

Middelklassen hadde aldri hatt noe skille mellom arbeidsplass og hjem - deres hjem var, mer eller mindre, arbeidsplassen. Dette endrer seg på 1800-tallet hvor hjemmene får tunge gardiner og forsøker etter beste evne å skape skille mellom arbeid og hjem.

At kegderee, akkurat på denne tiden, skulle få fotfeste i Storbritannia, var ikke gitt. Men, det sier kanskje noe om denne rettens appell.

Opprinnelig var dette en frokost. Engelskmenne gjorde sine justeringer og den kedgeree´n vi nå kjenner har alltid røkt fisk og egg i seg. Og krydder, selvsagt.

Også navnet khichari ble anglofisert til kedgeree. Nå spises kedgeree til middag og lunsj.

Kedgeree er lett å lage

Den er lett å lage. Bruk den karrien du liker best. Om du liker det sterkeste curry powderet du finner i innvandrerbutikken, så går du for det.

De fleste får kanskje nok med vanlig karri fra nærbutikken. Om du ønsker mer smak, kan du tilsette ingefær, chili eller hvitløk sammen med løken. Men husk at røkt fisk er salt. Ikke salte retten før du har smakt på den.

Vær heller raus med fløten og smøret. Det er rikelig med smør i denne oppskriften - det beste er å justere etter egen smak.

Dette er en solid middag du blir mett av. Bare koloniherrer kan spise denne slik den opprinnelig ble spist, til frokost.

 

Les også:

Slik blir det tre forretter av en salmalaks

Dette er det beste brødet du kan bake

Her er alle ukemenyene

Denne kyllinggryta lager du i dag

 

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning